Ямбол отпразнува с Гергьовден с тържествен войскови марш и литийно шествие с икона на Св. Георги Победоносец

С тържествен военен марш и литийно шествие с икона на Св. Георги Победоносец, с вградени мощи на светеца, Ямбол отбеляза днешния празничен 6 май. В честването на Гергьовден се включиха стотици ямболлии, представителни части на военните формирования от Ямболския гарнизон, патриотични организации и официални лица.

Празникът започна с отслужване на Света литургия и поклонение пред иконата на Св. вмчк. Георги Победоносец, която бе тържествено посрещната в едноименния храм още вчера. Днес, с нея тръгна лития по улиците на града, последвана от тържествен ритуал по издигане на националния флаг пред сградата на община Ямбол.

„6 май е празник е с особена тежест тук, в Ямбол, защото, за наша гордост, градът ни продължава да бъде един от най-важните и жизнени войскови райони в страната“, изтъкна в приветственото си слово кметът Георги Славов. Той изрази благодарност към състава на военните формирования на Ямболския гарнизон за активното им присъствие в живота на града и съдействието, което оказва в различни обществени инициативи. Поздрав към военнослужещите по повод празника на Българската армия отправи и подп. Милен Димитров, зам.-командир на Авиобаза  Безмер. Официалната церемония продължи с молебен, отслужен от архиерейския наместник архимандрит Димитрий и тържествен марш на представителните военни блокове.

В рамките на празничната церемония архимандрит Димитрий подари икона на кмета на Ямбол Георги Славов с благодарност да подкрепата, която оказва на църквата и духовната общност в града.

След приключване на тържествения ритуал, литийното шествие с иконата на Св. Георги се върна по обратния маршрут до храма в кв. „Каргон“, където бе  положена за вечно поклонение на миряните от Ямболската духовна околия.