Земляческа среща в село Драма

В незабравим празник за хората на с. Драма се превърна земляческата среща, събрала поколения драманлии. Над 300 души дойдоха от Ямбол, от страната и от чужбина, за да докажат, че има надежда и за най-малките населени места в община „Тунджа“, когато има хора с дух, с идеи и с неизчерпаема енергия.
Стотици изпълниха площада, за да отдадат почит и да поднесат венци и цветя пред паметната плоча на загиналите за родината драманлии. Гости на празника бяха кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев, председателят на Общински съвет „Тунджа“ Нели Славова, зам.-кметовете Татяна Стоева и Светла Стоянова, секретарят Галина Иванова и общински съветници.
Читалищният салон се оказа тесен за всички, дошли на тържеството. Пръв ги поздрави домакинът – кметският наместник Цвятко Цвятков, който преди година обяви идеята за земляческата среща и успя да обедини усилията на местните хора и на Инициативния комитет „Надежда за Драма“, за да се случи събитието. Той благодари на кмета на общината и на ръководството за всичко, което са направили за селото, и най-вече за обновения път. „Иде от дълбока древност и отива към вечността“, това е девизът на с. Драма, каза още кметският наместник и изрази надежда, че селото ще продължи да се развива.
С емоционален поздрав към изпълнилите залата на читалището се обърна кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев. „Изключително щастлив съм, че точно сега успяхме да направим пътя към Драма като един път към надеждата и за най-малките села в нашата община“, каза тунджанският кмет и допълни, че няма нищо по-велико от това, да се връщаме винаги към своите корени, защото това преди всичко ни прави българи. „Тези корени ни държат живи, правят ни оптимисти и ни зареждат с онази позитивна енергия, която е необходима на всеки един нормален човек, за да се чувства добре на този свят. Благодаря Ви, че днес заедно съпреживяваме тази несравнима с нищо друго земляческа среща“, каза още Георги Георгиев и я определи като едно от най-вълнуващите събития в 35-годишната история на община „Тунджа“. „Да видим площада на с. Драма пълен, да видим хора, стичащи се от всички улици към него. Няма по-голяма надежда за Драма и за България от това“, завърши емоционалното си обръщение той.
Един от спонсорите на срещата – Моньо Тодоров, сподели, че се гордее, че е роден в с. Драма и е довел трите си внучки и синовете си, за да видят откъде тръгват корените им. „Който не помни своето минало, няма как да гледа към бъдещето си, човек без корени е като дърво без корени“, сподели развълнувано той.
Местната учителка Пенка Кукурешева се върна назад в спомените си преди 64 г., когато е била първата й учебна година в селото и не скри, че вижда промяна в Драма „от тук до небето“, като поздрави всички за огромния труд, който са положили.
Бившият директор на Регионалния исторически музей Илия Илиев, който е свързал 20 години от живота си с разкопките край Драма, призова местните хора да бъдат изключително горди, защото малко села имат такава древна история – над 6000 години.
Един от основните двигатели на земляческата среща – Таня Бончева, представи книгата, която е написала за село Драма – „Моето…твоето…нашето село Драма“, посветена на нейния баща Йордан Донев. Поводът е бил събраните за създаването на филма за селото материали, които тя е издирвала от архива, музея и др. източници. Нейна е и идеята откритата в селищната могилата „Драма – Мерджумекя“ златна апликация от 4500-4200 г. пр. Хр., която е връстник на най-старото намерено злато в Европа, да бъде създадена като рекламен продукт на селото.
Представен беше и филмът за село Драма, изработен от „Студио Ямбол“.
Присъстващите разгледаха създадената за земляческата среща етнографска сбирка, видяха и документалната изложба за 35-годишнината на община „Тунджа“.
Жечо Жечев, който е предоставил за сбирката направената от баща му паралия през 1949 г., изненада кмета на общината Георги Георгиев и кметския наместник Цвятко Цвятков с подарък – трикраки столчета, изработени от него, с пожеланието да седят здраво на местата си и да продължат да работят за развитието на селото и на общината.
Празникът продължи с концерт на оркестър „Гергьовден“ в парка на селото, където земляците имаха възможност да се видят, да си поговорят и да се повеселят.
Начало на веселието даде черешовото топче, а красива заря беше достоен финал на наситения с емоции и събития празник на Драма.