510 години ямболски Безистен

Сградата, символ на града, чества над 5-вековен юбилей и 4 години от преобразуването й в модерен интерактивен музей

    Днес в Ямбол стартират двудневните чествания, посветени на две важни годишнини, свързани с Безистена – сградата символ на града. Най-емблематичният архитектурен паметник в Ямбол отбелязва 510 години от построяването си. В продължение на повече от пет века Безистенът е естествен център на градското ядро и през повечето време е функционирал като покрит пазар. Той е единствената в България запазена сграда от този тип и е оценяван  като един от най-красивите покрити пазари на Балканите.

   След като последните десетилетия бе потънал в забрава, от 2015 година Безистенът отвори врати вече като модерен културно-информационен център с Интерактивен музей, впечатляващ всички посетители с високотехнологично си компютърно оборудване и атрактивни експозиции. Безистенът бе реновиран по европейски проект, защитен от община Ямбол.

    С възраждането на сградата за нов живот тя се превърна и в естествено средище  на културния живот в града като предпочитано пространство за концерти, изложби, делови форуми и други събития. Именно затова честванията на двете годишнини минава под наслов „Безистенът – място за срещи“.

    Едноименна експозиция от живописни платна ще даде началото на двудневната програма. Днес от 18.00 часа ще бъде открита изложбата на ловешкия художник Тихомир Витков. Артистът провокира въображението на публиката с платна, представящи човешки образи, очертани в камъните на уникалната сграда. Тихомир Витков работи като сценограф за ловешките драматичен, куклен и музикален театър. Председател е на сдружението „Синя зона”, което обединява творци с увреждания и работи, за да стимулира тяхната социална интеграция.

   Утре – 19 септември, когато се навършват 4 години от откриването на обновения Безистен, празникът продължава с Ден на отворените врати, а в пространството около сградата на пл. „Освобождение“ ще бъде експонирана изложба „Щрихи от Ямбол“ с представяне на творби от летните дейности в Безистена. Ще бъдат връчени дипломи на всички участници в ателиетата: „Фото-фабрика“ с фотографа Стефан Каменов и в творческата работилница за шевици на Татяна Йовчева.

   В 13.30 часа, в зрителната зала на ниво „Настояще“ ще бъде представена презентацията „Да отворим албума Безистена…“, посветена на 510 години от изграждането му. Историята на сградата, претъпяла през годините различни промени както в облика си, така и в предназначението си, ще разкаже Христина Женкова, уредник в Регионалния исторически музей.

   Кулминацията на честванията е концертът на органовия клас на проф. Нева Кръстева от 18.00 часа. Програмата включва барокова, ренесансова и съвременна музика за органи и ансамбли – орган, виола да гамба, блокфлейта, глас. Специален гост е Красимира Султанова, концертмайстор на Камерен оркестър „Дианополис“. Билети за концерта могат да бъдат закупени предварително на място в Безистена.

   Събитията от празничната програма са включени в Европейските дни на наследството, инициатива на Министерството на културата, като част от европейската инициатива на Съвета на Европа и на Европейската комисия.