50 години крос „Диана“

       На 12 ноември 2016г. ще бъде даден стартът на 50-то юбилейно издание на най-стария лекоатлетически крос в България – крос „Диана”.

     В продължение на 50 години това авторитетно лекоатлетическо състезание спомага за издигане равнището на спорта в Ямбол и дава своя принос за обогатяване на 92-годишната история на ямболската атлетика. Спорт, който е с традиции в града ни и който е дал на България световни, европейски и балкански шампиони.

     Тази година кросът ще се проведе в две категории – състезания за ученици от ямболски училища и Държавен крос. Състезателите са разпределени по възрасти като за училищата участниците са от 5-6 до 11-12 клас. В националната надпревара на старт ще застанат атлети от 12-13 години до мъже и жени. Наградният фонд предвижда парични премии за класираните до 3 място, както и дипломи за първите шест във всяка възрастова група.

     По повод юбилейното издание на кроса ще бъдат връчени и паметни плакети на заслужили състезатели и треньори с принос в популяризирането на леката атлетика. 

 

Кратка история

    Началото на традиционния лекоатлетически крос „Диана” се поставя на 4 декември 1966 г. по инициатива на покойния заслужил треньор Велислав Велев. Кросът се организира с помощта на Българската федерация по лека атлетика и под шефството на Община Ямбол. Първата надпревара за наградите на Ямбол се провежда по алеите на Градския парк със старт и финал пред спортната зала „Диана”. На 3 декември 1967 г. за всички възрастови групи се провежда вторият лекоатлетически – този път на градския площад. На 8 декември 1968 г. третият старт е вече под името „Диана“. От тази година се включва и дисциплината 200 метра за младша и старша възраст, като участниците изминават разстоянието от сградата на читалището до „Безистена“. От 1969 г. освен спринта от 200 метра, към турнира се прибавят и пробягването на 10 км. за жени и 16 км. за мъже до с. Веселиново. Стартът и финалът са на площада в Ямбол.

     Крос „Диана” оцелява през годините като една от най-сериозните проверки на възможностите на българските бегачи на средни и дълги бягания. Любителите на леката атлетика в Ямбол все още си спомнят успешните участия на големите български спортисти –  заслужилите майстори на спорта Светла Златева, Веселина Амзина, Тотка Петрова, Николина Щерева, Росица Яйцарова,  Весела Яцинска, Румяна Чавдарова,  както и на славните бегачи от миналото Михаил Желев, Петко Йорданов, Евгени Игнатов и много други, които са взимали участие в престижното състезание.

В него са мерили сили легендарната световна рекордьорка и шампионка на 3000 метра Светлана Улмасова, европейската шампионка Замира Зайцева, Александър Зайцев и много други наши и чужди лекоатлети. С емблемата на Ямбол успешно са защитавали името на България и майсторите на спорта Галина Атанасова, Ангел Ангелов, Йордан Чиликов, Альоша Карушков, Недка Кремедчиева, Александър Андонов, Георги Георгиев и много други състезатели.

 %d0%b8%d0%b7%d1%82%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bb-1