Започва изграждане на Кризисен център в Ямбол

rbt

Пресконференция за изграждането на Кризисен център в Ямбол  даде ръководството на общината. Присъстваха кметът  Валентин Ревански, двама от неговите заместници – Михаил Керемидчиев и Васил Александров, Свилен Чичев, управител на фирма „Нов стандарт 2012” ЕООД – гр. София, която е изпълнител на проекта, инж. Райна Джамбазова,  управител на фирма „ПГМ 28 Консулт“ ООД – Бургас, осъществяваща строителния надзор, общински служители, журналисти.

Кметът на Ямбол Валентин Ревански откри пресконференцията с думите: „Днес официално започва изграждането на Кризисен център в град Ямбол по Оперативна програма „Региони в растеж“. Проектът е по инвестиционен приоритет „Социална инфраструктура“ за реализиране на Инвестиционната програма на община Ямбол.

Обектът попада в Зона с преобладаващ социален характер от Интегрирания план за градско възстановяване и  развитие на град Ямбол. С изпълнението на проекта ще се създаде Кризисен център, който впоследствие ще осъществява дейности по предоставяне на социални услуги за деца, лица, пострадали от насилие, трафик или други форми на експлоатация.“

Елена Балчева, ръководител на проекта, запозна присъстващите с дейностите и целите му. Тя сподели, че община Ямбол има сключен договор за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“, приоритетна ос „Устойчиво интегрирано градско развитие“. Общата стойност на проекта е 705 876. 86 лева, неговата продължителност е 25 месеца.

Посетителите ще бъдат 12 души, персоналът ще се състои от 8 човека.

Предвидените дейности, заложени в създаването на Кризисен център, ще се извършат с цел изграждане на подходяща социална инфраструктура ,облагородяване на прилежащото дворно пространство, въвеждане на енергоефективни мерки на сградата и осигуряване на достъпна среда.

С настоящия проект се цели подкрепа реализацията на интегрираните планове за градско възстановяване и развитие на Инвестиционната програма на община Ямбол.

Чрез създаването на Кризисния център Община Ямбол цели осигуряване на подходяща социална инфраструктура за последващо предоставяне на услуги на лица, пострадали от насилие или от друга форма на експлоатация.

При осъществяване на дейностите, заложени в проектното предложение, ще се постигат и други цели:

  • изграждане на достъпна социална инфраструктура;
  • осигуряване на равен достъп до социални услуги на групите в неравностойно положение чрез реконструкция на сградата;
  • повишаване на качеството на живот, социално включване и екологична среда;
  • осигуряване на икономия на енергия и топлосъхранение, безопасна експлоатация, хигиена ,опазване здравето и живота на хората;
  • намаляване на енергопотреблението и свързаните с това вредни емисии на парниковите газове.

 

Дейностите по проекта са осем:

  • организация и управление;
  • изпълнение на инженеринг, който включва проектиране и изпълнение на строително-монтажни работи, упражняване на авторски надзор и въвеждане на обекта в експлоатация;
  • изготвяне и оценка на съответствието и упражняване на строителен надзор;
  • дейности за информация и комуникация.
  • одит на проекта;
  • подготовка и провеждане на тръжни процедури;
  • доставка, оборудване и обзавеждане;
  • обследване за енергийна ефективност и сертификат на енергийните характеристики.