42-ри механизиран батальон – Ямбол почете паметта на българските военнослужещи

42-ри механизиран батальон – Ямбол почете паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време

Началникът на щаба на 42-ри механизиран батальон – Ямбол майор Божидар Божилов и почетен караул от военнослужещи на батальона, с началник на караула капитан Станимир Димитров – военен комендант на Авиобаза безмер, участваха в тържествения ритуал – панихида Архангелова задушница, коѝто се състоя днес, 3 ноември, пред параклиса в гробищния парк в град Ямбол.
Заупокойната служба – панихида отслужи архимандрид Димитрий, в съслужение с свещенослужители от Ямболска духовна околия, а Ямболският Духов оркестър при Народно читалище „Съгласие – 1862“ допълни тържествената атмосфера на възпоменателния ритуал.


В памет на загиналите български воини, с едноминутно мълчание своята почит отдадоха и представителите на местните военно-патриотични организации, директорът на Музея на бойната слава в Ямбол, както и жители на областния град.
Ритуалът се провежда от 1924 г. Традицията е прекъсната през 1946 г. Възстановена е през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.