40 години Куклен театър „Светулка“

    Точно преди 40 години в културния живот на Ямбол заискрява една „Светулка“. Половин век по-късно нейните възпитаници още носят в сърцата си заряда, който са получили от своя ръководител  „бащата на театъра“ Кирил Караманов.
Приказката за поколения деца от Ямбол започва на 2 ноември 1978 година. Една среща между актьора Кирил Караманов и тогавашния директор на бившия вече Пионерски дом Анка Тодорова слага началото на успешен проект, който успява да увлече стотици талантливи деца от Ямбол и носи десетки награди на ямболски адрес. Детският куклен театър стартира с конкурс за набиране на млади актьори. Явяват се 30 деца, избрани са 11. Техните имена остават в архивите като  основатели. Уютно гнездо на прохождащия театър става таванското помещение на Окръжния пионерски дом. Там е репетиционната, гардероба, мястото за сбирки. По идея на Кирил Караманов се избира и детско ръководство.

     Две години след създаването си театърът получава своето име – „Светулка“. Негова кръстница става съпругата на Караманов – Стефка.

     Първият спектакъл на „светулките“  е представен на сцена  през 1979г.  „Приключенията на знаменития Тим“ обира овациите на публиката и се играе десетки пъти. По това време започва и изключително ползотворното сътрудничество с един от доайените на музиката в Ямбол Николай Николов. Основен автор и постановчик на всички пиеси е самият Кирил Караманов. Новите заглавия се редят едно след друго, а с това и поканите за участия и наградите. През 1984 година Куклен театър „Светулка“ става лауреат на  6-ти републикански преглед на художествената самодейност с постановката „Вълшебната кутия“. 

    Следват „Чудеса в гората“ в помощ на най-малките да се ориентират в света на пътните знаци, любимият спектакъл на децата „Капризният слончо“, „Вълшебната кутия“ и още безброй миниатюри, с които „Светулка“ гостува в училища и детски градини. 

   Седем поколения израстват в школата на Кирил Караманов. Днес порасналите вече „светулки“ са се пръснали по света, но в сърцата им завинаги е останал споменът за техния театър. За уроците, които получават . Защото „Светулка“ е школа за отговорно отношение към живота,  към себе си, към околните. „Светулка“ възпитава любов към театъра, към моралните ценности, към красивото. 

   Днес, 40 години по-късно, порасналите „малки“ актьори са благодарни, че съдбата е отворила за тях вълшебната кутия, която им е позволила да се докоснат до чудесата на театъра и да изживеят едно невероятно приключение, водени за ръка от „бащата на театъра“ Кирил Караманов.

Честит празник, „светулковци“!