Отново се забранява присъствието на публика по стадионите на футболните мачове. Информацията оповести здравният ни министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг днес.

Забраняват се посещенията в дискотеки, пиано барове, нощни клубове и заведения за развлечения на закрито.

 

„През последните няколко седмици отпаднаха доста мерки във връзка с борбата с разпространението на коронавируса. Това бе свързано с желанието ни да върнем българските граждани към нормалния начин на живот. Гласувахме им доверие, както и на обществените и частни институции, които провеждат различни мероприятия и дейности. За съжаление обаче анализът за последните 10 дни показва, че броят на носителите на коронавируса се увеличава и премина критичната точка от 200 души“, заяви Ананиев.

„Това налага да възстановим някои от използваните мерки досега. В следващите дни не очакваме да спадне броя на носители на коронавируса, затова възстановяваме част от рестрикциите. Премиерът Борисов също се съгласи с това решение“, допълни още той.

Новата заповед на здравния министър вече е подписана. Тя влиза в сила от утре, 10 юли, в 0:00 часа.

Посещенията в заведения за развлечение на открито се разрешават при заетост от 50% общ капацитет и спазване на физическа дистанция от 1,5 м, както и всички останали мерки. 

Всички служители в търговските обекти, които обслужват клиенти без маски, ще бъдат санкционирани.

Абитуриентски балове и други, се разрешават както на открито, така и на закрито, но с не повече от 30 човека“, допълни още Ананиев.

„На този етап остава позволено провеждането на културни събития, театрални постановки и концертни на открито“, заяви Ананиев. 

Той обаче посочи, че е възможно допълнително затягане на мерките, ако това се наложи.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че ще бъде впрегнат целият ресурс на институциите за контрол. Това са Регионалните здравни инспекции, Българската агенция по безопасност на храните, Инспекцията по труда и полицията. 

„Имаме информация, че в София дори персоналът на големи заведения в центъра на столицата, е без защитни предпазни средства“, каза доц. Кунчев. 

„Не само в заведенията, а и в магазините и във всички обществени места“, допълни министър Ананиев.

По отношение на заболеваемостта доц. Кунчев коментира, че през последните 4 дни, когато заразените са били най-много, на първо място като процент регистрирани случаи е била област Кюстендил, следвана от област Смолян, а след това София-град и област, Благоевград и Сливен. 

„Това не съвпада с провеждането на мачове и други събития, а по-скоро съвпада с отделни прояви и огнища, които ние следим“, зави доц. Кунчев. 

В същото време той посочи, че във Видин е 0, а в Монтана 0,7, в Ловеч е 0,8, а в Търговище е 0,9.

„Именно затова ни беше нужен разговор с областните управители, защото тяхната роля е много важна. В областите ситуацията е различна, дори в различни общини има различни показатели“, каза министър Ананиев. 

Той увери, че областните управители и щабовете са изявили готовност да предприемат всички необходими мерки и да поемат своята отговорност за овладяване на ситуацията.