„С думи и ноти“ – 60 години Стоян Чобанов

На 01.11.2019 г. в залата на Художествена галерия – Ямбол се проведе юбилейна среща – разговор под надслов „С ДУМИ И НОТИ”, по повод 1-ви ноември – Ден на народните будители и 60 – годишнината от рождението на твореца СТОЯН ЧОБАНОВ – скандален автор – актьор, писател, бохем, пребиваващ в различни „аз“-състояния, със специалното участие на Красимира Султанова – цигулка.

Срещата е организирана от  Община Тунджа, Художествена галерия – Ямбол и Дружество на писателите – Ямбол.

          Стоян Чобанов е роден на 15.04.1959 година в гр. Ямбол. Работил е в театрите: ДТ „Н.Коканова, ДКТ – Кърджали, Театър „Диалог – София, КТК „Пипилота”, ДКТ „Г. Мишев” – Ямбол. Член е на Съюза на артистите, на Съюза на българските писатели и Съюза на българските журналисти. Носител е на наградата на СБП през 2000 г. за дебютната си книга „Оцелели замъци” (2000 г.) През последните години е актьор на свободна практика. Чобанов е магистър по „Защита на културно-историческото наследство”

Стоян Чобанов е автор на следните книги: „Оцелели замъци” (2000 г.), „Несретници без луна” (2006 г.), „Всички сме от тях” ( 2007 г.), „Лунни разкази” (2010 г.), „Симфония на застиналата мъка” (2011 г.)  и „Жълтата стая. Книга-пациент” ( 2014 г.).

Компетентен обзор на творчеството на Стоян Чобанов направи д-р Елена Алекова – представител на Националния литературен музей.

Топли слова за своя колега по перо и приятел изказа поетът и писател  Илко Капелев.

Скъп и ценен спомен – своя картина за актьора и писател Чобанов поднесе големият български и ямболски художник Цветан Казанджиев.

Приветствия към юбиляра поднесе поетът Тенко Тенев – председател на Дружеството на ямболските писатели от името на Съюза на българските писатели и колегите им от град Ямбол.

         В свое интервю Чобанов споделя: „Първата ми публикация е в сп. „Зари“. Ямболският поет Георги Братанов беше негов главен редактор… „

На въпрос откъде черпи вдъхновение отговаря: „Вдъхновението е приятел на твореца. Това съжителство е много сложно. Но… Жената е тази, която предизвиква артиста. Всички хубави произведения на изкуството – книги, музикални пиеси, картини са посветени на жени. Жената е специално същество! Винаги съм казвал, че откакто Бог е създал жената нищо по-съществено не е създадено. Докато ги има жените ще има и велики произведения…

Най-важното качество, което трябва да притежава един писател според него:

Писателят трябва да притежава много качества. Първо дарба от Бога. После голяма култура. Фина чувствителност. Богат вътрешен свят. За всичко останало се грижи Съдбата. Тя те среща с уникални личности, подарява ти интересни преживявания, които са ти нужни за книгите и темите, които те вълнуват като писател….”

А най-големият страх : „Най-много се страхувам от алчността! Всичко лошо, което се случва на света е от алчността на управляващите.”

Негови продукции се излъчват по различни телевизионни канали, канен е и като гост и за интервюта.

Всичко в този автор е нестандартно – оригиналното и интересно представяне на книгите му, творчеството му, истински истории от живота, който ни заобикаля,  пресъздадени от перото на актьор ! Факт е, че на представяне на неговите книги никой не скучае, че те няма да бъдат монотонни и предвидими! Те са непридвидими, забавни, различни от стандартните представи за представяне на автори, Чобанов разчупи традиционната сухота, еднообразие  и скучност в град Ямбол. Последната си книга „Жълтата стая. Книга-пациент” – провокация  представя под формата на театралния пърформанс „ Аз, лудият” като се превъплъщава в част от героите си. Със своята естественост и отвореност към хората Стоян Чобанов успява да създаде непосредствена атмосфера, без дистанция между автор и публика. Доказателство за това са нестихващите аплодисменти след последната реплика на твореца – актьор.

            След фурора, който предизвика спектакълът се налага идеята за турне у нас и в чужбина.

Стоян Чобанов – оригинален, неподражаем, нестандартен, интересен,  автор,  книгите му с широк отзвук и извън пределите на страната ни – получава много покани от свои почитатели за срещи в чужбина – Кипър, Атина (Гърция), Малта, Кеймбридж и др. Навсякъде е посрещан с много обич и внимание като  скъп гост и приятел, оставил незабравими спомени в сърцата на всички, докоснали се до  неговото творчество.

Когато Стоян Чобанов участва в представяне, независимо дали е на собствената си книга или на друг автор, винаги е интересно, защото той е професионален актьор и със завладяващия си талант го превръща  в неповторим спектакъл.

Творчеството на Стоян Чобанов е доказателство, че литературата може да бъде „лекарство и оазис в пустинята на бездушието” в съвременния свят.

„Изкуството е самият живот и то може  да превърне пушките в цигулки.” – казва Стоян Чобанов в „Жълтата стая” – книга-пациент, книга за невидимото, в която светлината извира от тъмнината.

На срещата – разговор творецът –  актьор Стоян Чобанов бе обсаден от своите приятели и почитатели, нетърпеливи лично да поздравят юбиляра.

На Стоян Чобанов пожелавам полет на мисълта и творческо вдъхновение и дълголетие, за да ни радва и изненадва със своите творби, да отпразнува още много юбилеи сред приятели и почитатели.

       Таня Кирова