БМЧК отбеляза 1 декември

БМЧК – Ямбол отбеляза 1 декември – Световен ден за борба с ХИВ/СПИН. Кампанията е посветена на информирането на младите хора за начините на предпазване от инфектиране с ХИВ и борбата със стигмата и дискриминацията към хората, живеещи с ХИВ / СПИН.


В  Ямбол се проведе информационна кампания, доброволците разпространиха презервативи, червени лентички и информационни материали по темите – Болести предавани по полов път и СПИН в центъра на града. Ваня Герганова, доброволец на БМЧК, представи пред медиите целите на кампанията и информация по темата ХИВ/СПИН – начини на инфектиране, предпазване от заразяване, статистика и др. 
Общинските клубове на БМЧК в Болярово, Елхово, Стралджа и Тунджа също проведоха Анти СПИН кампания в местните училищата с организиране на мероприятия със състезателен характер – въпроси и отговори, след което разпространиха информационни материали по централните улици в населените си места. В гр. Стралджа доброволците запалиха свещи, поставени върху голяма червена лента, международен символ на съпричастност с хората, живеещи с ХИВ/СПИН. Проведени бяха поредица от лекции на тема ХИВ/СПИН в общинските училища в областта. Доброволците изработиха плакати по повод кампанията, които бяха разлепени на видно място в училище, на автобусни спирки, в големи магазини и др.
ОС на БЧК – Ямбол предостави презервативи и информационни материали за успешното протичане на кампанията в цялата област, предоставени от БЧК – София. Инициативите по повод 1 декември бяха отразени от местните печатни и електронни меди.

Специалист: Гергана Георгиева

%d1%81%d1%82%d1%80-1