21 май – Ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Мотото  на актуалния Ден за съпричастност е  „Ending AIDS Together”, адаптирано на български като „Заедно да спрем СПИН!”.
Тазгодишното послание подчертава необходимостта от: намаляване на стигмата спрямо носителите на ХИВ; гарантиране на универсален достъп до изследване, лечение и достъп до качествени здравни и социални услуги на всеки, живеещ с вируса; увеличаване на ресурсите (за превантивни програми и програми за изследване и лечение); насърчаване на привличането на хората в дейностите по превенция и подкрепа на засегнатите от инфекцията!

ИСТОРИЯ НА КАМПАНИЯТА И СЪБИТИЯ ПО СВЕТА
Международният Ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН традиционно се отбелязва в третата неделя на месец май. Денят е повод хората от различни страни да заговорят за СПИН. На този ден през тази година са мобилизирани общо 1 200 неправителствени организации, работещи по въпросите на ХИВ и СПИН в общо 115 държави. В продължение на 34 години Денят се чества ежегодно, като в света се провеждат десетки хиляди бдения, възпоменания, чайни церемонии, помени в храмове и мирни шествия. Денят за съпричастност е важен знак за солидарност по всички континенти и символизира надеждата за новите поколения.

СПИН продължава да опустошава човешките общности навсякъде по света и Третата неделя на месец май е начин заинтересованите публично да изразят скръбта си за своите близки, починали от СПИН и да настояват правителствата да заявявят по-ясни ангажименти в борбата срещу пандемията. В по-малките населени места Денят е повод да се повиши чувствителността към проблема СПИН, толерантността, доброволчеството и даренията за АНТИСПИН каузата. В по-големите градове на този ден видимо се събира разнообразен спектър от хора, загрижени и работещи по проблема. И в двата случая събитието създава усещане за солидарност и привлича вниманието на медиите.

СЪБИТИЯТА ПО СВЕТА ВЪВ ВРЕМЕТО

Денят за съпричастност с жертвите на ХИВ/СПИН по света се отбелязва с разнообразни инициативи като панахиди сред християнските общности, панаири на здравето и образователни семинари.

В Деня за съпричастност в САЩ, Австралия, Република Южна Африка и на други места се построява огромен „юрган“ (AIDS Memorial Quilt), направен от предмети, които представляват скъпи спомени за семействата на починалите от СПИН. През 2000 г. юрганът е тежал около 54 тона и се е състоял от 44 000 предмета. Предметите, напомнящи за загиналите, обикновено са дънки, тениски, шапки, униформи и якета на починалите, но също така могат да бъдат коса, значки, награди, топки за боулинг, перли, ключове за автомобили и др. Идеята за юргана принадлежи на АНТИСПИН-активиста Клийв Джонс, който през 1985 г. на възпоменателно шествие в Сан Франциско е накарал близките на починалите да изпишат имената им върху плакати, които впоследствие били окачени на стената на федералната сграда в калифорнийския град.