Цветна градина в ОУ „Любен Каравелов“

Какво правят цветята в класната стая, как се наричат, как се засаждат и подреждат правилно и не на последно място – как се създава емоционална връзка с цветята научиха и демонстрираха учениците от ОУ „Любен Каравелов”. Интересното начинание е в рамките на проекта „Децата и цветята” на фондация „Лайт Сорс”. Той се реализира успоредно с проекта „Обичам моето училище“, по който бяха преобразени класните стаи на третия етаж на училището и който продължава идеята, че цветовете и формите на училищната среда трябва да са в хармония със света на децата, да оказват позитивна промяна на психичното и физическото състояние на учениците.
Официален гост на презентациите на ателиетата, сформирани по проекта, беше Албена Спърлинг.

Тя беше посрещната с великолепното изпълнение на първокласничката Александра Николова и песента „Хубава си, моя горо“, както и от учениците от ІV А клас, които издигнаха над главите си надпис  „Обичам моето училище”.
Дейността на ателиетата от четвъртокласници е посветена на Цветница и на Пролетта.  и е естествено продължение на проекта „Обичам моето училище” , който за  ОУ „Любен Каравелов“ е с мотив – Четирите сезона.
Албена Спърлинг посети всеки един от класовете, в които учениците с ентусиазъм отговаряха на въпросите й за цветята-чистачи на въздуха, защо има цветя в класните стаи, как се засаждат и как се отглеждат.

Децата от всички класове бяха украсили саксиите си чрез техниката декупаж и бяха приготвили табелки с надпис – името на цветето. Оригиналните табелки бяха направени с екологични материали – коркови тапи, сладоледени клечки и дървени шишчета.
С всеки клас имаше снимки за спомен, много песни и добри пожелания.

Посещението завърши в кабинета по изобразително изкуство, където голяма група ученици от V А, Б и Д клас, VІ А и VІІ А клас, включени в проекта „Обичам моето училище”, под ръководството на г-н Бабамов изработваха пердета от оригами. Учениците разказаха, че това е древна японска техника за сгъване на хартия без залепване. Няколко деца направиха демонстрация и изработиха още няколко жеравчета, с които общият им брой надхвърли 800. С цветните пердета ще бъдат украсени прозорците на втория етаж на училището.

„Ако искаме да променим своя живот, без значение дали е на физическо, емоционално или материално ниво, трябва първо да променим нещата, с които се обграждаме отвън“, посветва Албена Спърлинг.

А третият етаж на  училището се превърна в малка ботаническа градина – градина, която ще зарежда с положителна енергия учители и ученици, ще ги дарява с красота, спокойствие, ще ги учи на грижа и любов към растенията, ще им дава самочувствие на творци на добротворство!