1427 лв. е необходимият нетен месечен доход за един работещ човек

КНСБ представи резултатите от традиционното наблюдение на потребителските цени и заплатата за издръжка за третото тримесечие на 2023 г. 1427 лв. е необходмият нетен месечен доход за един работещ човек, живеещ сам.

2568 лева е общата стойност за тричленно семейство – 2 възрастни и дете до 14 г. Доходът, необходим за издръжка, нараства с 1,8%.

Според икономиста Мика Зайкова инфлацията няма да намалява или да се застопорява, а цените също няма да останат на това ниво.
„Заради войната в Близкия изток ще има по-висока цена на петрола. Всички сметки, които се правят до края на септември, ще претърпят негативно развитие след 7 октомври. Бюджетите на България и САЩ ще бъдат обект на коренни промени, заради конфликта в Ивицата Газа. Не по-малко от 1500 лева ще бъде издръжката догодина„, прогнозира тя пред NOVA NEWS.

“Не можеш да накараш частните фирми да си намалят цените или да сложат таван. Това е пълен абсурд. Така могат да бъдат изгонени инвеститори. Спекулата и корупцията допълнително усложняват ситуацията и водят до ръст на цените и инфлацията„, категорична е Зайкова.

От своя страна икономистът Михаил Кръстев смята, че няма икономическа логика в таван на цените.

„Няма да има ефект в търговските вериги или в бюджета на домакинствата. Грешка на управляващите е, че се обръщат към търговските вериги, като им казват, че благодарение на добрата им съвест, инфлацията ще бъде намалена. Тя се ограничава със спад в потреблението и паричното предлагане. Унгария и Хърватия наложиха таван на цените, но тази мярка няма ефект, тя е политическа, а не икономическа. Инфлацията расте на база действията на властта, а не на пазарни принципи“, обясни той.