14 юни – Световен ден на безвъзмездния кръводарител 2024г.

Всеки ден в нашата страна стотици хора с различни професии, възраст и социално-икономически статус, даряват кръв! Благодарение на човеколюбието и отзивчивостта им ежедневно се спасява живота на стотици пациенти.

      14 юни е ден, в който искаме всички българи, ангажирани с каузата на безвъзмездното кръводаряване – кръводарители, организатори, симпатизанти, журналисти да почувстват положителното отношение и благодарност към проявените от тях съпричастност и милосърдие. Да продължат активността си и да предадат усещането за благородната мисия на останалите членове на обществото.

       Мото, което обединява усилията ни през 2024г. е: „20 години празник на даряването. Благодарим ви кръводарители!“

 По този повод, Ямболската червенокръстка организация в партньорство с Отделениeто по трансфузионна хематология /Кръвен център/  към МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – Ямбол, община „Тунджа“ и ПГ по икономика „Г. С. Раковски“ – Ямбол организираме следните инициативи:

  1. 12 – 14 юни 2024г.: Информационна кампания в административната сграда на община „Тунджа“ за популяризиране необходимостта и важността от това повече хора да бъдат активни кръводарители, за да се задоволят ежедневни нужди от кръв и кръвни продукти за пациенти, при които е наложително спешно кръвопреливане.
  2. 13 юни 2024г.: Тематична среща – обучение с ученици и учители от ПГ по икономика „Г. С. Раковски“ – Ямбол на тема: „Безвъзмездното кръводаряване – изборът е твой, ползата е за всички“.
  3. 14 юни 2024г., 9:00ч. – 13:00ч.: Ден на отворените врати и еднодневна кръводарителска акция в Отделението по трансфузионна хематология /Кръвен център/ при МБАЛ „Св. Пантелеймон“-Ямбол.

                                     

        Надяваме се кръводарителската акция да бъде подкрепена от видни личности и общественици на град Ямбол, представители на местната власт и медиите, които дарявайки кръв дават добър пример на младите хора и засвидетелстват своята съпричастност към всеки нуждаещ се от кръвопреливане. 

 

        Напомняме, че всеки  здрав човек на възраст между 18 и 65 години, за когото няма медицинска забрана, може да дарява кръв и по този начин спасява поне един човешки живот.

 

 

                                                                   ОБЛАСТЕН СЕКРЕТАРИАТ НА БЧК – ЯМБОЛ