Ямбол ще отбележи 144 години от Освобождението си от османско робство

На 17 януари, понеделник, Ямбол ще отбележи 144 години от Освобождението си от османско робство.

По традиция официалната церемония по отбелязване на историческата за града дата се състои пред паметната плоча на мястото, където са посрещнати руските войници от 23-ти Донско-казашки полк през 1878 година, предвождани от полковник Николай Яковлевич Бакланов. Поради ремонтните дейности на улица „Търговска“, където е мястото на историческата среща между казаците и българите, церемонията ще се проведе пред паметника на героите, дали живота си за националното ни Освобождение, намиращ  се пред Военен клуб – Ямбол.

Церемонията ще бъде предшествана от патриотични мелодии и маршове в изпълнение на Духов оркестър при Народно читалище „Съгласие – 1862“ с ръководител и диригент маестро Васил Шейтанов.

В 11:00 часа ще започне тържественият ритуал със слово на кмета на община Ямбол Валентин Ревански. Церемонията ще продължи с  кратка музикално-поетична програма, отслужване на благодарствен молебен и ще завърши с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност.

Участие в празника ще вземе представителна военна част от Гарнизон Ямбол, както и възстановчици от клубовете „Традиция“ в Ямбол и Нова Загора.

Програмата продължава в 12:00 часа с откриване на временна експозиция „Командирите на Българското опълчение“ от фонда на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ в сградата на ямболският Безистен. Входът е със „зелен сертификат“.

Община Ямбол моли всички граждани, които желаят да присъстват на празничните събития, да спазват въведените противоепидемични мерки.