Ямбол ще има паметник на Васил Левски по проект на скулптора Любомир Добрев

В сградата на Община Ямбол се проведе среща на кмета Валентин Ревански, неговия заместник Енчо Керязов и общински служители със скулптора Любомир Добрев по повод изработването на бюст-паметник на Васил Левски в Ямбол.

На срещата бяха уточнени изготвянето на техническия проект и изпълнението на строително-монтажните работи. Паметникът на Левски в Ямбол ще бъде издигнат на улица „Георги Раковски“ и трябва да бъде открит на 18 юли 2022 година, когато се навършват 185 години от рождението на Дякона. Бюстът ще бъде изработен от бронз, а постаментът – от варовик. Около паметника ще има канделабри, които ще му придават допълнителна тържественост.

В края на миналата година идейният проект на Добрев за изграждането на монумент на Апостола на свободата получи най-висока оценка на заседанието на комисията, председателствана от известния скулптор Богомил Живков, член на Управителния съвет на Съюза на българските художници. Нейни членове бяха заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов, главният архитект на общината Константин Якубович, общинският съветник и ландшафтен архитект Ивайло Христов, архитектът Георги Георгиев, председател на РК на Камарата на архитектите в България, изкуствоведът Марин Добрев, директор на Художествена галерия – Стара Загора, художникът Петър Тепсизов, председател на Представителството на СБХ в Ямбол  и уредник в Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол.

Любомир Добрев ще получи наградата от 2000 лева.

Добрев е роден в Разград на 2 юни 1956 година. Завършил е специалност „Скулптура“ във Великотърновския университет през 1984 година. Член е на Съюза на българските художници, секция „Скулптура“.

Участвал е в изложби в София, Пловдив, Варна, Русе, Москва, Брюксел, Мюнхен, Равена, Истанбул.

Любомир Добрев е известен със своите мемориални произведения, сред които – паметник на загиналите във войните жители и паметна плоча барелеф на цар Борис трети в Разград, паметник на Свети Георги Победоносец за Русе, бюст-паметник на Васил Левски в Несебър и Генерал Тошево, бюст-паметник на Ботев в Каварна, паметник на загиналите във войните жители на Исперих.

На второ и трето място от комисията бяха класирани проектите на скулпторите Стефан Коцев и Димитър Огнянов. Те ще получат съответно 1000 и 500 лева според условията на конкурса.

Идеята за създаването на паметник на Дякона възниква още през 2014 година след отправена молба от Петър Панков, учредител на сдружение „Левски-Дяконът“. През април 2019 година Общински съвет – Ямбол дава съгласие за поставяне на паметника в Ямбол.

Парите за изграждане на паметника на Левски в Ямбол бяха набрани чрез дарения от граждани и фирми. Ямболските общински съветници също дариха по една месечна заплата за родолюбивото начинание.