Ямбол се преклони пред паметта и святото дело на Апостола

С общоградско поклонение Ямбол отбеляза 151 години безсмъртие на един от най-великите герои в българската история – Васил Левски. Този път ритуалът започна от гимназията в града, носеща неговото име, която точно преди столетие, на 19 февруари 1924 година – в памет и за прослава Апостола, за първи път отбелязва и патронен празник на училището. След тържествената клетва на осмокласниците и поднасянето на венци и цветя пред барелефа на Левски на входа на училището, гимназистите от Клуб „Млад възрожденец“ поведоха шествие към паметника на Апостола пред сградата на Община Ямбол, където бе официалната церемония.

“Левски разбираше, че пътят към свободата е труден и изисква жертви. Неговата неуморна борба против османското робство са пример за всички нас, че свободата е най-ценното нещо, за което си струва да се борим“, каза кметът на Ямбол Валентин Ревански. Той подчерта, че споменът за Левски и неговата вяра в силата на българския дух трябва да ни напомнят, че всяка стъпка напред, водена от чест и достойнство, е стъпка към постигането на каузите и целите, които сме си поставили като общество.

„Апостолът на Свободата ни учи, че в задружните сили се крие ключът към преодоляването на всяка трудност. Нека следваме неговите завети и бъдем смели, сплотени и решителни и заедно да се трудим в името на нашата чиста и свята Република“, допълни още кметът на община Ямбол.

Архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболска духовна околия и енорийски свещеник Жельо отслужиха заупокойна молитва за покой на душата на Васил Иванов Кунчев – йеродякон Игнатий.

Венци и цветя в знак на почит и признателност към делото на Апостола пред неговия паметник в центъра на града поднесоха кметът на Община Ямбол и председателят на местния Общински съвет, гостуващите родственици на Апостола и членове на Общонародния комитет „Васил Левски“, ямболски депутати от 49-ия парламент, представители на държавните институции, армията, полицията, патриотични организации, политически партии, много деца от ямболските училища, стотици граждани.

В официалната церемония, организирана от Община Ямбол, участваха представителна част от Военен гарнизон Ямбол, ентусиастите от клуб „Традиция“ и Градския Духов оркестър.