Ямбол отпразнува рождество Христово

Живият и енергичен ритъм на ямболския коледарски буенек разтърси на връх Рождество Христово земята на Ямбол и внесе много цвят, весело настроение и усмивки сред жителите и гостите на града ни. Четиринадесет от най-добрите куди представиха автентичния местен обичай с песни, благословии и специфичния за града мъжки коледарски буенек. Традицията е единствена по рода си в страната и е отличителен белег за коледуването в града. Няма ямболлия , който да не трепне при звъна на шпорите и ритъма на буенека. Този танц е живата искрица от нашата самобитност, която кудите в Ямбол ревниво пазят и с която се гордеем.

Традицията е с над вековна история и началото й се свързва с присъствието на военен гарнизон в Ямбол в началото на ХХ век. Счита се, че облеклото на ямболските коледари е заимствано от някогашната характерна за конната войска униформа – високи кожени ботуши с шпори и брич. Самият танц е адаптиран вариант на лазарския буенек, но е пригоден за изпълнението му от мъже. Коледарските куди тръгват рано сутринта от къща на къща, изричат благословии за стопанина и домочадието му, пеят песни за здраве и берекет и изпълняват уникалния си ритмичен и звънък танц.

“Щастлив съм, че виждам толкова много хора заедно на един от най-важните и почитани християнски празници! Несравнима е емоцията, която ни носи танцът на ямболските коледари. Благодарение на тях, празникът в Ямбол е уникален. Пазете тази автентична ямболска традиция, предавайте я на следващите поколения!’’, каза в празничното си обръщение кметът на Ямбол Валентин Ревански.

И тази година колоритът на обичая бе представен в цялата му самобитност и пъстрота на четири сцени в града – площадните пространства пред читалища „Пробуда – 1909“ и „Зора – 1945“, както и в двора на ОУ „Любен Каравелов“ в ж.к. „Диана“.

Кулминацията на фестивала „Ямболски коледарски буенек’ 2019“ бе в Градския парк. Стотици се стекоха и тази година, за да съпреживеят несравнимoто вълнение, което само ямболският коледарски буенек може да предаде. За доброто настроение на публиката се погрижиха танцьорите от Танцова школа „Всички стъпки“ и фолклорен танцов състав „Ромбана“. Коледен благослов за здраве и берекет отправиха малките коледари от Детска градина „Радост“. Представянето на кудата на най-възрастния станеник в Ямбол Янаки Терзиев беше предшествано от Тържествена рождественска церемония с участието на кмета на община Ямбол Валентин Ревански и Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий.