Ямбол отбеляза 143 години от Освобождението си от османско робство

С тържествена церемония, съобразена с противоепидемичните мерки, Община Ямбол почете 143-та годишнина от Освобождението на града от османско робство.

Тя се проведе пред паметната плоча, отбелязваща мястото, където са посрещнати войниците на полковник Бакланов от 23-ти Донско-казашки полк на 17 януари /5 януари стар стил/ 1878 година.

Празникът започна с патриотични мелодии и маршове в изпълнение на Духов оркестър при Народно читалище „Съгласие – 1862“.

Музикалната програма беше обогатена с изпълненията на руския марш „Прощание славянки“ от Вокална група „Пятница 13“ и песента „Де е България“, изпята от Пламена Комитова, ученичка от Гимназия „Васил Левски в Ямбол. След това Христина Женкова, уредник в Регионален исторически музей, поднесе на присъстващите интересен разказ за Освобождението на града.

Тържественият ритуал започна със слово на кмета на община Ямбол Валентин Ревански, който подчерта: „За мен е чест и удоволствие да бъдем заедно на този ден. Денят, в който след 143 години Ямбол се прероди след пет века османско робство. Не само днес, но всеки ден трябва да си припомняме героизма на нашите предци, които са съхранили народност, вяра и език в тежките условия на робството. Разнопосочни са  оценките за Освобождението на България, но не можем да пренебрегнем факта, че въпреки обещанията за помощ от Западна Европа през вековете, България беше освободена от войските на православните държави – Русия, подкрепена от Сърбия, Черна гора, Румъния както и от войни от други националности. Днес отново изразяваме нашата дълбока признателност към българските възрожденци,  родолюбци и опълченци, към хилядите воини, сражавали се  далеч от дома, към всички, участвали в тази Освободителна за нас война.“

Негово Високопреподобие архийерейският наместник архимандрит Димитрий и отец Жельо отслужиха благодарствен молебен. Празникът завърши с поднасяне на венци и цветя на признателност на паметната плоча.

Тази година в церемонията участва по-малка представителна военна част от Гарнизон Ямбол – взвод от 20 души от Авиобаза „Безмер“, шествието до Паметника на героите, загинали за националното ни освобождение, не се състоя за да се избегне струпването на хора. На празника присъстваха възстановчици от клуб „Традиция“ в Ямбол и Нова Загора. На присъстващите бяха раздавани предпазни маски от служители на Община Ямбол. Празникът се проведе при спазване на противоепидемичните мерки.