Ямбол отбеляза 142 години от Освобождението си от османско владичество

    С тържествена церемония, организирана от Община Ямбол, беше отбелязана 142–ата годишнина от Освобождението на града от османско владичество. Празничното честване събра пред паметната плоча, на мястото, където са били посрещнати руските войни от 23-ти Донско-казашки полк, представители на местната власт, родолюбиви и политически организации, военнослужещи, граждани.

   „Днес изразяваме нашата дълбока признателност към българските родолюбци, жертвали живота си на олтара на Свободата, към хилядите руски воини, сражавали се далеч от дома, към всички, участвали в тази Освободителна за нас война. Трябва да се гордеем, че нашата Свобода не ни е дадена даром, че тя беше извоювана след продължили векове самоотвержени битки. Знайте, помнете и пазете историята! Тя ни учи, че можем да постигнем всичко, когато сме заедно, когато сме обединени от общи каузи в името на нашия многовековен град Ямбол! В името на България!“, заяви в словото си кметът на Ямбол Валентин Ревански.

Негово Високопреподобие архиерейският наместник архимандрит Димитрий отслужи благодарствен молебен за загиналите герои в съслужение със свещеници от ямболските храмове. В знак на почит към паметта на героите бяха поднесени венци и цветя.

Честването на 142-ата годишнина от Освобождението на Ямбол продължи с шествие по улиците на града до Паметника на загиналите за националното ни освобождение, където отново бяха положени венци и цветя на признателност.