Ямбол е победител в конкурса за Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България

Община Ямбол е победител в конкурса на Министерство на туризма за избор на нови ЕДЕН дестинации по проект „Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България”. От постъпилите общо 31 формуляра от общини и областни администрации, за победител е класиран Ямбол. За дестинации подгласници са обявени общините Мездра, Драгоман, Чавдар и Ардино.

Избраните дестинации ще станат част от европейската ЕДЕН мрежа, ще получат професионално фото заснемане, отпечатване на промоционални брошури, публикации в медии и сертификати. EDEN (European Destinations of Excellence – Най-добри европейски дестинации) е проект, който популяризира моделите на устойчиво развитие на туризма на територията на целия Европейски съюз. Министерството на туризма е бенефициент по проекта. С реализацията му се цели да се привлече вниманието и да се промотират нововъзникващи български туристически дестинации като се популяризират не толкова известни, но притежаващи туристически потенциал места.

Сред основните критерии, които Ямбол покри с най-голям брой точки, за да бъде отличен като победител, са: качество, богатство и оригиналност на туристическата оферта въз основа на местните културно-материални активи; достъпност на дестинацията, инфраструктура и качество на туристическото предлагане; събития и атракции за насърчаване на културния туризъм; привлекателност на дестинацията за туристите, базирана на предлаганите в нея уникални преживявания.

Отличените нови ЕДЕН дестинации ще бъдат промотирани с широка рекламна и информационна кампания, включително чрез участия в туристически борси, специализирани турове и др. Награждаването на победителите ще бъде по време на официална церемония през януари 2018 г.

Само преди година Ямбол отново получи престижно отличие за развитие на туризма. Археологическият резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ грабна най-големия приз „Изборът на българите“ в Първите годишни награди, организирани от Министерство на туризма. Музеят на бойната слава пък зае призово място в категория „Музеи“ на кампанията „Чудесата на България“. От юли тази година още два ямболски обекта бяха включени в списъка на 100-те национални туристически обекта: Културно-информационния център „Безистен“ с Интерактивен музей и военният музей.