Ямбол е домакин на Национален графити фест и Национален ролер фест

В събота и неделя на 2 и 3 юни, Градският парк на Ямбол ще бъде арена на две интригуващи събития: традиционния вече Национален графити фест и гостуващия за първи път в града Национален ролер фест. И двете инициативи са част от програмата за празника на града и в своята общност са акцентът на тазгодишното издание на Арт-фестивал „Отворени пространства“.

Състезанието с ролери започва на 2 юни, сутринта, като записване за участие в различните игри е от 9.00. В 10.00 ще бъде официалното откриване на феста. Веднага след това стартира опознавателна обиколка на парка и оформяне на т.нар. „ветрило“ като атракция за гостите.

Всички, които имат желание, могат да се включат в различните игри в зависимост от възрастта. Предвидени са състезания като „Совалка“ – турнир по предварително зададен маршрут, който да се измине за най-кратко време, „Крос-кънтри“ – насочен за по-големите участници, включващ крос на ролери с преодоляване на препятствия и др. Награждаването на победители е предвидено за интервала между 18.30-19.00 часа.

На следващия ден – неделя, 3 юни, организаторите от Младежки дом „Г. Братанов“ и сдружение „Екстрем скейт” са подготвили  още изненади: Уъркшоп „Да караме заедно ролери” и безплатни уроци за всички граждани и гости на Ямбол от инструкторите на сдружението. Началото е в 11.00.

 

Майстори на графити изкуството пък ще се изявят на 2 юни в пространството около Младежкия дом. Началото е в 11.00 часа, като фестът продължава през целия ден. Тази година участие ще вземат артисти от София, Варна, Монтана, Сливен и Ямбол. Сред тях са FUNK, BOMB, KITCHEN – известни с т.н. бомби. Въображение и майсторство ще покажат също: ЛЕТА, INK и HROTE, който е и най-младият артист от Ямболски регион. MARKE и RUBE – от гр. Сливен са участвали във всички издания досега на фестивала. COAT и FUNNE пък са най-известните ветерани, участници във всички организирани фестивали в страната. За първа година в графити феста ще вземат участие и ученици от ПМГ „Атанас Радев” с преподавател Петя Русева, както и възпитаници на ПГ „Васил Левски“ с преподавател Атанас Караманов.