Ямбол бе домакин на първата за страната информационна среща по процедура „Насърчаване на предприемачеството“ за стартиращи предприятия

Възможностите за подпомагане на новосъздадени фирми по процедура „Насърчаване на предприемачеството“ от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ бяха представени днес в Ямбол от министъра на икономиката Емил Караниколов. С това стартира национална информационна кампания, в рамките на която се представят основните критерии, срокове и начин за кандидатстване, размер на финансирането и др.

 „Щастлив съм, че тази кампания тръгва точно от Ямбол. Това е пример за доброто взаимодействие между местната и държавна власт“, изтъкна по време на срещата кметът на Ямбол Георги Славов. Министър Караниколов обобщи работата по изпълнение на  Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“, като обяви, че за периода 4 май 2017 г. – 30 юни 2018 г. са подписани 712 нови договора за финансиране на стойност 600 млн. лева. По неговата оценка изпълнението на програмата е на все по-добро ниво, благодарение на усилията за намаляване на административната тежест със съкратени срокове за оценка на проектите и за извършване на плащанията към частния сектор.

В информационния ден участваха също така представители на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, на Българската агенция за инвестиции, експерти от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” и др.

По-късно в града бе открит и информационен офис на Министерство на икономиката, който ще бъде част от мрежа от подобни центрове в цялата страна.

Подробна информация за кандидатстване по ОП „Иновации и конкурентноспособност“ и процедурата „Насърчаване на предприемачеството“ може да се види също така на интернет страницата на Управляващия орган на програмата: www.opic.bg , както и на място в Ямбол, в Областния информационен център, ул.,,Търговска“ № 34, тел.: 046/ 62 01 86.