Ямболски съдебен район отбелязва професионалния празник на юристите с две събития

По повод 145 години от приемането на Търновската Конституция и професионалния празник на юристите и на съдебните служители, на 15 април от 14 ч., в Безистен – Ямбол ще се проведе тържествено събрание. То е организирано от Адвокатската колегия – Ямбол, Административен съд – Ямбол, Окръжен и Районен съд – Ямбол, Окръжна и Районна прокуратура – Ямбол. Ще бъде връчена традиционната годишна стипендия на студент по право от Бургаски свободен университет, осигурена от юридическата общност на ямболския съдебен район.

На 16 април, по повод 145 години от приемането на Търновската Конституция и професионалния празник на юристите и на съдебните служители, Окръжен съд – Ямбол и Окръжна прокуратура – Ямбол организират Ден на отворени врати.

От 9 ч. до 15.00 ч. ще се провеждат информационни срещи на тема „Съдът отблизо“ с ученици от ямболски учебни заведения.

В 12.00 ч. започва симулативният съдебен процес с участието на ученици от 11 а клас, ПГ „В. Левски“, които ще влязат в ролята на съдия, прокурор, адвокат, подсъдим и други участници в съдебния процес. Веднага след това ще бъдат връчени удостоверенията на участниците в образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ през учебната 2023 – 2024 година..

Провеждането на този „Ден на отворените врати” е насочено към по-добро познаване на дейността на органите на съдебната власт и има за цел да съдейства за повишаване на правната култура на гражданите и тяхната по-добра информираност.

 

                                                                                     

                                                                     Катя Няголова

                                                                       Връзки с обществеността

                                                                    Окръжен съд – Ямбол