Ямболската „Кукерландия“ се готви за 20-годишния си юбилей

През 2019 г. ще се проведе 20-ото юбилейно издание на организирания от община Ямбол Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. Това е първият в страната ежегоден фестивал на маскарадните игри, провеждан без прекъсване от 2000 година насам. В основата му са характерните за региона кукерски традиции, отличаващи се със своята специфика и в същото време богато разнообразие по отношение на костюми, персонажи и игри в различните населени места. През годините фестивалът „Кукерландия“ се утвърди като едно от най-зрелищните и мащабни събития в културния календар на страната ни, привличайки десетки хиляди участници и публика от страната и чужбина.

Двадесетото юбилейно издание на „Кукерландия“ ще бъде в четири поредни дни – от 28 февруари до 3 март 2019 г. „Предвиждаме, както винаги, изключително богата програма и много изненади, за да дадем на участници и посетители онова уникално преживяване, което зарежда всички ни“, коментира по повод предстоящата годишнина кметът на Ямбол Георги Славов.

От днес стартира приемът на заявки за участие в състезателното дефиле на маскарадните групи, което е и най-пищното събитие в програмата на фестивала. То отново ще бъде в два поредни дни – събота и неделя (2-3 март). Наградният фонд е в размер на 15 000 лева и се разпределя от авторитетното жури в няколко различни категории. В двадесетото издание на фестивала, освен лауреатите, всяка група ще получи поощрителна парична награда за поддържане на маскарадната традиция, юбилеен плакет и диплом за участие.

Заявки могат да бъдат изтеглени от туристическия портал на община Ямбол www.tourism-yambol.com или от официалния сайт на община Ямбол www.yambol.bg . Крайният срок за подаването им е 25 януари 2019 година (петък). Допълнителна информация може да бъде получена от: Общинско предприятие „Туризъм и култура“ – Ямбол, телефони: 046/610066, 0895599627, 0895510313; e-mail: yambol@bezistena.com.