Югоизточно държавно предприятие започна зарибяване на планинските  реки

Балканска пъстърва беше разселена в планинските реки на територията на ДГС Сливен, ДГС Стара река – Кипилово, ДГС Твърдица, ДГС Гурково, ДГС Мъглиж, ДГС Казанлък и ДЛС Мазалат. Зарибяването се извършва при различни условия, които да гарантират най-добри резултати. Зарибителният материал от балканска пъстърва е произведен в пъстървово стопанство „Тошков чарк”. Транспортира се при специални условия, като се осигурява необходимото количество кислород и е придружен с ветеринарномедицински сертификат и документ за произход.

Балканската пъстърва е най-ценният и за съжаление най-бързо изчезващ вид в нашите реки, чието оцеляване без подпомагане на популацията й е застрашено. Затова и едно от ловно-рибарските мероприятия, които се извършват на територията на ЮИДП ДП – Сливен е разселването.

Избират се подходящи за целта планински реки – да не пресъхват през най-горещите месеци, да са чисти, богати на кислород и да осигуряват максимално спокойствие за малките рибки, за да могат да се аклиматизират и да оцелеят.

Тази седмица, след спирането на поройните дъждове и успокояването на реките, започна кампанията по зарибяването. Предвидени за разселване са общо 70 000 броя рибки.