Югоизточно държавно предприятие ДП започва работа по проект „От Желязната завеса до Зеления пояс: възстановяване на екологичните мрежи в Югоизточна България“

Югоизточно държавно предприятие ДП започва работа по проект „От Желязната завеса до Зеления пояс: възстановяване на екологичните мрежи в Югоизточна България“

 Водещата организация на проекта е сдружение „Българско дружество за защита на птиците” /БДЗП/, с което „Югоизточно държавно предприятие ДП“ Сливен има сключено партньорско споразумение за сътрудничество. Партньори в изпълнението му, освен ЮИДП ДП Сливен, са Фондация „По-диви Родопи” /ФПДР/ и „БърдЛайф Европа и Централна Азия” /БЛИЦА/.

Проектът е финансиран в рамките на Програмата за застрашени ландшафти, която е управлявана от екип, работещ под ръководството на изпълнителния директор на Природозащитна инициатива Кеймбридж, която сама по себе си е сътрудничество между Университет на Кеймбридж на Старите Школи и водещи международни организации за опазване на биоразнообразието. Университетът получи грант за финансиране на програмата от Аркадия – благотворителен фонд на Питър Болдуин и Лизбет Раузинг. В резултат на това Университетът е и юридическото лице, което влиза в Проекта чрез подписване на  Договор за безвъзмездно финансиране с БДЗП.

Продължителността му е 60 месеца, считано от 01.10.2022 г. до 30.09.2027 г. Размерът на общото финансиране на проекта е 4 100 833 $, като финансирането за ЮИДП ДП е 499 439 $.

С участието си в проекта ЮИДП ДП Сливен има поставена цел за възстановяване на ксеротермни гори и речни галерии в районите на Сакар, Странджа и Източни Родопи, чрез които да се създаде обширна мрежа от жизнени екосистеми, устойчиви на климатични изменения. За осъществяване на поставената цел, в рамките на пет годишния период на договора, ЮИДП предвижда дейности по замяна на 3 180 ха борови култури с местни дървесни видове и създаване на 30 ха крайречни гори.

Замяната на боровите култури е разделена в две направление – 3 000 ха трансформиране на иглолистни култури в широколистни, чрез извеждане на сеч за трансформация и  180 ха залесяване с местни дъбове – цер, благун и космат дъб, на площи освободени след санитарни или принудителни сечи в иглолисни култури. Дейностите по залесяване ще се извършат на територията на ДГС Тунджа, ДГС Елхово, ДГС Свиленград, ДГС Маджарово и ДГС Средец. За 5-годишен период се предвижда залесяване на общо 180 ха, като попълването и отглеждането на културите също ще е в рамките на проекта. Планирано е експериментално залесяване на малки площи в различни териториални поделения, като на всички отделни площи, новосъздадените култури ще бъдат идентични – ще се използват цер, благун, зимен дъб и черен бор, като смесването им ще се извърши редово, но за всеки вид ще се  приложат няколко различни схеми с различна гъстота, за установяване на най-ефективната гъстота за определения дървесен вид. Трансформацията от иглолистни в широколистни е планувана на площ от 3 000 ха, в ДЛС Граматиково, ДГС Кости, ДГС Малко Търново, ДГС Звездец, ДГС Средец, ДГС Елхово, ДГС Ивайловград, ДЛС Тополовград и ДГС Свиленград, чрез извеждане на сеч за трансформация. Възстановяване на крайречни гори ще се извърши на площ 30 ха, като е предвидено залесяване по крайречието на р. Тунджа и р. Марица в ТП „ДГС Тунджа“, ТП „ДГС Елхово“, ТП „ДЛС Тополовград“ и ТП „ДГС Маджарово“, с летен дъб, полски ясен и местни тополи.