Юбилейна изложба „ПЪТЯТ…“ на Цветан Казанджиев

Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол и Община Ямбол Ви канят на Самостоятелната изложба „Пътят…“ на Цветан Казанджиев по случай 60-годишния му юбилей. Творецът представя, както творби, рисувани специално за изложбата, така и такива, създадени преди десетилетия, стигайки назад във времето до 80-те години на XX в.
 
Мащабната експозиция, включва живопис, графика, акварел и рисунка, допълващи се композиционно и стилистично и подбрани от автора специално за пространството на изложбените зали на галерията. 
 
Живописта е изпълнена в традиционна маслена техника, но обогатена от автентичния подход на художника. Гладката повърхност се редува с релефни фрагменти, чистите петна – с ювелирен рисунък, за да формират знакови пластични послания, пестеливи на цвят, но богати на абстрактни инвенции.
Сред живописните творби са представени и няколко цикъла от картини: „Тъга в бяло“, „Енигма“, „Стела“, цикъл по стихове на Омар Хаям, както и серия от живопис кръгъл формат (тондо).
 
В графичния раздел, представен в отделна зала, ценителите на изкуството ще могат да видят освен познатата цветна графика на автора, така и подбрани черно-бели отпечатъци, голяма част от които се излагат за първи път. Включени са и графики, участвали в престижни национални и международни художествени изложби.
Произведенията са класически изпълнени върху цинкова плоча, комбинирайки графичните техники офорт, акватинта, суха игра, мецотинто и добавен цветен печат с две отделни плочи, отпечатани лично от автора върху ръчна хартия.
 
Заедно с графиките ще бъдат представени и акварели, участвали в специализирани изложби и биеналета на акварела у нас и по света през последните години – в Италия, Пакистан, Коста Рика, Мексико.
Върху хартията Цветан Казанджиев е запечатал цветните пулсации на акварелното петно, подчертани от свободния жест на акварелния молив – личен авторски почерк в неговите творби.
 
Рисунките, изпълнени в авторска техника, запазена негова марка, са съдадени от сложна амалгама от изобразителни средства – цветен дълбок печат, цветно и сухо преге, графитен и цветен молив и сух пастел върху ръчна хартия.
 
Всички творби, избрани за експозицията, са пластично и концептуално подчинени на вдъхновени творчески търсения през годините и обединени във визуална философия, максимално пречистена от формален сюжет до директно знаково и цветово внушение.



ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол