Четири обучения по проект за противопожарни депа

След като през месец април тази година на територията на община Тунджа бяха изградени и оборудвани шест противопожарни депа в селата Скалица, Сламино, Калчево, Генерал Инзово, Бояджик и Златари,  като част от консервационните дейности по проект „Подобряване на природозащитното състояние на видове в мрежата Натура 2000 чрез подхода ВОМР в територията на МИГ Тунджа, осъществяван от Фондация „Екология, комуникации и общество“, на 23.06.2023 г. в Народно читалище „Светлина 1928“, с. Скалица, бяха проведени и четири обучения на местни заинтересовани страни.

Темите на обученията бяха: „Реакция и координация при констатиране на пожари“, „Първа помощ при животни“, „Първа помощ при хора“,  „Демонстрация: Квадрикоптер“ и включваха лекционна и демонстрационна част. Бяха разгледани редица въпроси, свързани с поведението на пожарите на открито, протокол за реакция при констатиране на пожар, правила за безопасност и ефективност при участие на доброволци в гасенето на пожари.  Тихомир Марков от доброволно формирование при бедствия и аварии – „Свиленград“, направи демонстрация на противопожарното оборудване и екипировка.

Д-р Руско Петров, ветеринарен лекар от Спасителния център за диви животни в Стара Загора, демонстрира оказване на първа помощ на пострадало животно в дивата природа.

Представени бяха основните принципи при оказване на първа помощ, както и най-често срещаните проблеми при пострадали при горски пожари хора.

Валентин Златанов, представител на „Модерни решения за опазване на околната среда“ демонстрира как се използва квадрикоптер с термална камера за локализиране на пожари. Разгледани бяха ползите от квадрикоптера за прогнозиране на разпространението на пожари и как може да бъде полезен за изготвяне на стратегически план за бързо овладяване на пожарите.

 

Проектът се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.” на Европейския съюз, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие, Приоритетна ос „НАТУРА 2000 и биоразнообразие“, по процедура „Подобряване на природозащитното състояние на видове в мрежата Натура 2000 чрез подхода ВОМР в територията на МИГ Тунджа”. Бенефициент по проекта е Фондация „Екология, комуникации и общество“.