Четири жалби подаде Коалиция ГЕРБ-СДС в РИК в началото на изборния ден

За четиринарушения в началото на изборния ден сигнализира Коалиция „ГЕРБ-СДС“ Районната избирателна комисия в 31 МИР Ямбол.

Един от сигналите до РИК касае лице с отличителни белези, маска със знаците на партия „Републиканци за България“, пред секция 35 в ОУ „П.Р.Славейков“ в Ямбол. Изборния кодекс, чл.184, ал. 1 от ИК, е категоричен и забранява поставянето на агитационни материали на парии, коалиции в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение, през изборния ден и до края на гласуването“.

Другата жалба касае наличието на агитационни материали, билбордове, на ВМРО, на по-малко от 50 метра от избирателните секции в ЕГ „В. Карагьозов“ в Ямбол. Нещо, което Изборният кодекс категорично забранява.

Нарушение на правилата на Изборния кодекс има установено и пред още две избирателни секции – секция 22, в център „Каритас“ в комплекс „Златен рог“ в Ямбол и секция 96, намираща се в Читалище „Пробуда“ в Ямбол. Отново нарушението е на „Републиканци за България“ с поставени билбордове на по-малко от 50 метра от избирателната секция.

От Щаба на Коалиция „ГЕРБ-СДС“ настояват за бърза проверка от страна на РИК, установяване на нарушенията и  информиране за взетите мерки.