Честит празник, тунджанци!

Уважаеми жители и гости,

 

Скъпи приятели на община „Тунджа“,

за мен е чест и удоволствие да  Ви приветствам с „ Добре дошли“ на нашата 30-та годишнина!

Вълнуващо е да изживеем ЗАЕДНО този специален за нас ден – Празника на община „Тунджа“, която отбелязва своите достойни 30 години!

Ден като този е време за равносметка, повод да отдадем своята почит и уважение към хората, положили основите на нашата община.

Днес осмисляме  изминатия път, осмисляме натрупаните през тези три десетилетия мъдрост и опит. За тези трийсет години „Тунджа” се утвърди не просто като община, а като общност.

Знаете ли какво е община „Тунджа”?

Това са на първо място хората. Добри, трудолюбиви, отдадени на традициите и на родния край. На тях, на хората от нашата община, дължим широките и необятни житни поля, пъстроцветните овощни градини, натежалите от плод лозя и златните слънчогледови ниви.

Плодородната земя, прекрасната река Тунджа, Бакаджиците и Манастирските възвишения – това са само част от богатствата на нашата община. Тук се съчетават по един неповторим начин красивата природа, живите народни традиции, пословичното трудолюбие на хората и новите перспективи за развитие, които предлага българското село.

Тези 44 села, които са включени в състава на нашата община, са 44 самобитни и неповторими свята.

Всяко със свой облик, със своя специфика, но всички с усещането за обща принадлежност. Именно това усещане за общност прави нашата община уникална.

Тук, на нашата тунджанска земя, ще видите танците на най-пъстроцветните кукери, които пазят и пресъздават спомена за едни отдавна отминали времена. Ще чуете най-красивите женски гласове, които ще ви завладеят с богатството на българския фолклор. Тук ще опитате най-хубавото вино и ще се насладите на неповторимото гостоприемство на хората.

     Тук, в община „Тунджа”, ще се усетите сред приятели, сред хора с обща кауза, с общи цели и приоритети, отдадени на родния край.

     Защото „Тунджа” е повече от община. „Тунджа” е общност. Общност от хора, идеи, традиции, ценности и перспективи…

 

         Нашата първостепенна задача винаги е била грижата за хората и ние продължаваме да отстояваме постигнатото досега.

         Нека ви припомня някои от акцентите в нашата работа през годините. Нашето бъдеще – тунджанските деца, посещават напълно безплатно детска градина и ясла, откриваме нови детски и яслени групи, факт е и новата детска градина в с. Хаджидимитрово. Осигурихме безплатно обедно хранене за всички ученици в общинските училища, стипендии за ученици и студенти с високи постижения в образованието, културата и спорта. Развиваме активна социална политика в отговор на потребностите на нашите жители, в резултат на която  всички 44 населени места имат достъп до услугите Домашен социален патронаж и Обществена трапезария. С грижа и обич към възрастните хора разкрихме дневни центрове и други нови социални услуги. Ремонтирахме здравните служби, обезпечихме дейността на центровете за спешна медицинска помощ. Ние постигнахме много от тези ангажименти основно с ресурсите на външното финансиране, със средства от европейските фондове и програми. 

         Именно така през годините реализирахме редица инфраструктурни проекти, които са в полза на по-доброто настояще и бъдещето на „Тунджа“. Обновихме базите на читалищата, на учебните заведения, подобрихме състоянието на част от общинските пътища.

Скъпи жители и гости, приятели

         Успехите, с които днес се гордеем, сме постигнали ЗАЕДНО, с упорит труд и общи усилия. Имаме още много нерешени проблеми и много работа. Но най – важното е, че е общ пътят, по който вървим!

Благодаря на всички тунджанци, на тези, които ни подкрепят през годините, които споделят с нас радостите и тревогите!

Аз вярвам, че докато са живи българските обичаи и традиции в нашите села и ние черпим сили от тях, докато живеем отдадени на община „Тунджа“, то тя ще пребъде !

 

Честит празник, тунджанци!