Чарган и Калчево са големите победителите на Маскараден фестивал „Кукерландия – 2018“

Кукерска група при Народно читалище „Просвета-1928” – с. Чарган и тази при Народно читалище „Светлина-1929“ – с. Калчево са големите победители в тазгодишното издание на ХІХ Международен маскараден фестивал „Кукерландия – Ямбол 2018“. И двата състава са представители на община „Тунджа“, област Ямбол.

Решението на 8-членното жури излезе късно снощи, като класирането е взето с пълно единодушие. Всички явили се групи бяха оценявани по строги критерии, при които водещ бе този за автентичност на пресъздаваните традиции.

Заради силното представяне на много от съставите бяха определени и 11 първи награди, 5 втори, 3 трети, както и много отличия за персонажи и поощрителни награди за поддържане на традициите.

В тазгодишното издание на фестивала „Кукерландия“ участваха над 70 състава. Двудневното дефиле на маскарадните групи бе кулминацията на празника, започнал още в четвъртък, 22 февруари. Събитието събра многохилядно множество от участници и зрители в градския парк на Ямбол, който по традиция бе преобразен като „Кукерград“ с две сцени, много атракциони, инсталации и ателиета на открито, пищен базар.