Художничката Красимира Илчева с Приз „Леодардо Да Винчи“ от Флоренция

Ямболската художничка Красимира Илчева добави още едно отличие в колекцията си от международни награди. Този път признанието дойде от Италия, където Краси участва в конкурс за Приза „Леодарно Да Винчи“.  Конкурсът е за универсален художник ( най-добрите в съвременното изкуство), доста различен от тези в които съм участвала до сега, сподели Краси.

Първоначално се кандидатства с 30 творби, в които са използвани различни техники. Всеки сам преценя какъв подбор от своите творби ще направи и ще ги изпрати и заедно с това трябва да определи една картина, която според него  го описва като характер и стил на рисуване. Журито отсява тези, които ще продължат в състезателната част вече само с по една картина – тази, която са избрали да ги представя.  За Краси Илчева това е картината със заглавие  „Мислиш ли, че някъде там има друг по-добър свят“.

Тази година за втория етап на конкурса са  избрани общо 927 художници от 34 страни по света. От тях  журито отсява най-добрите 177, които излъчва за победители и награждава с Приз „Леонардо Да Винчи“.

Оценяването е на база цялостно творчество, умения да се работи с цветовете такива каквито са без да се облагородяват и когато се облагородяват, чувство, въображение, мисъл, послание и разбира се собствен разпознаваем стил.

Основната дума в оценяването е на Dr. Francesco Saverio Russo и Dr. Salvatore Russo – едни от най -големите арт критици в Европа, които са и от организатори на този конкурс заедно с Галерия за съвременно изкуство във Флоренция и Галерия Боргезе в Рим. Инициативата за такъв тип конкурс е на тези двама арт критици, които по този начин започват търсене на талантливи, различни в стила си, оригинални в идеите си художници по света. Така решават, че много от тези художници биха получили платформа за изява, биха се популяриризали и това би помогнало на тяхната арт кариера.

Приз „Леонардо Да Винчи” се връчва за първи път през 2016 година на 177 художници. Продължава през година, като избраните художници са винаги 177.  Тази година беше  четвъртото издание на конкурса, а по традиция официалното връчване на наградите е в Двореца Боргезе. За съжаление Краси Илчева не успя да присъства лично на награждаването, но тя получи своята награда по пощата.