Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол и Община Ямбол Ви канят

16-та Традиционна изложба „Светлината“

Творби на художници от Ямбол и региона

Откриване: 21 юни 202г., 17.30 часа

Ямбол, централните паркови площиизточно от Безистена

Пърформанс „Ямболско слънце“

Наталия Корчемкина и Инна Рогова

Начало21 юни 2021 г.22.00 часа

Ямбол, Централен градски парк, Младежки дом „Георги Братанов“

Изложба „Светлината“ се провежда за шестнадесета поредна година. Тя стартира за първи път през 2006 г. и има за цел да представи творчеството на художниците от Ямбол и региона. Традиционно се провежда на празника на града – Свети Дух.

От 2014 г. към формата на изложбата се наложи практиката да се кани по един гост. Това бяха съответно художниците Ганчо Карабаджаков (2014), Иван Газдов (2015), Иван Пазламачев (2018), Елена Парушева (2019) и Иван Димов (2020), които са родом от Ямбол, но отдавна живеят и творят извън рамките на града и дори на страната.

През 2016 г. бяха представени трима художници от гр. Бургас – Георги Динев, Огнян Петков и Петър Пецин, а през 2017 г. – трима художници от гр. Сливен – Петър Кайраков, Стефан Кънев и Тодор Терзиев.

Изложба „Светлината“ ще бъде представена отново на открито – в централните паркови площи, източно от Безистена – на 21 юни от 17.30 часа. От 23 юни изложбата ще бъде експонирана в залите на галерията и ще може да бъде разглеждана през летните месеци.

Тази година специални гости на събитието са руските художнички, майстори на керамичното изкуство, Наталия Корчемкина и Инна Рогова, които ще реализират своя пърформанс „Ямболско слънце“ в периода от 12 до 21 юни, а кулминацията му ще бъде представена пред публика в нощта на градския празник от 22.00 часа. Включени за участие са и деца, които ще изработят свои керамични пластики.

 

За Наталия Корчемкина и Инна Рогова:

Основно изразно средство на творческия тандем Наталия Корчемкина и Инна Рогова е керамиката. На ямболската публика тепърва ѝ предстои удоволствието да се запознава с тяхното творчество, макар че те вече повече от 10 години живеят и творят в България. И по-точно в с. Стефан Караджово, където са се установили и където е тяхното керамично ателие.

Инна Рогова е родена в гр. Кольчугино, Владимирска област, Русия. Завършила е Пермския държавен университет. През 1985 г. се увлича от керамиката и започва да се обучава и работи в ателието на Наталия Корчемкина. От 1996 г. до сега е организирала над 20 свои самостоятелни изложби в Русия, Черна Гора, Великобритания и е участвала в множество колективни експозиции. Инна Рогова е участник също така в над 20 фестивални международни проекта, арт резиденции и симпозиуми в САЩ, Русия, Черна гора, Латвия, Беларус, Испания, Доминиканската република, Великобритания и България. Лауреат е на няколко отличия: Почетна диплома на Уралското триенале на декоративните изкуства, Екатерининбург, Русия (2016); Първа премия в номинацията „Най-добро художествено решение“; Байкал-КераМистика (2013) и Стипендия на Министерството на Културата на Руската федерация.

Наталия Корчемкина е родена в гр. Белая Холуница, Кировска област, Русия. Завършва Уралското училище за приложни изкуства в Нижний Тагил, След това завършва Държавната художествено-промишлена академия „А. Л. Штиглиц“, катедра „ Арт керамика и стъкло“. Има над 20 самостоятелни изложби в Испания, Великобритания, Черна гора, САЩ, Дания, Русия и България. Носи почетно звание Заслужил художник на Руската федерация. Член е на Съюза на руските художници, а от 2016 г. е член и на Съюза на Българските художници.

През 2017 г. руският арт тандем осъществява първия се мащабен художествен проект пред ямболска публика в ХГ „Жорж Папазов“. Той обединява три експозиции: инсталацията „Удивителното движение на вещи във времето и пространството“, изложбата „Маршрути на миналото, настоящето и въображаемото“ и инсталацията „Навигация“, която заемаше централно място в експозицията.

В допълнение към изложбата беше представен видео материал, който показваше и запазената марка на руските художнички – пърформанс, наречен „Огнените скулптури“. Той представлява зрелищна демонстрация на процеса на художествена обработка на арт керамиката. Процесът включва множество етапи: от самото изграждане на пещта до изпичането на керамичната пластика, като последният етап е изключително атрактивен. Осъществява се предимно вечер и е своеобразно светлинно шоу от огъня на керамичната пещ.

Двете художнички редовно участват в изявите на Представителството на Съюза на българските художници – Ямбол и са вдъхновяващо допълнение към групата на ямболските творци.



ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол