Фотографско предизвикателство в 20-я юбилеен Маскараден фестивал „Кукерландия“ – Ямбол `2019

Специфичният фотографски поглед върху маскарадните игри с фокус върху детайла, мистичното послание или неподправената атмосфера на подобни събития ще бъде представен в рамките на 20-ото юбилейно издание на Международния маскараден фестивал „Кукурландия“ – Ямбол `2019. Ежегодното кукерско сборище, организирано от община Ямбол, тази година ще бъде в дните от 28 февруари до 3 март. За 15-та поредна година основно съпътстващо събитие на фестивала е едноименният фотографски конкурс с изложба.

От 8 януари започна приемането на фотоси, като до участие се допускат фотографии на български и чужди автори. Снимките могат да бъдат черно-бели и цветни, без ограничение на използваните технологии. Фотографиите илюстрират традиционните маскарадни игри в България и Европа.

Участниците трябва да качат своите снимки за предварителна селекция на сайта www.kukerlandia.com, в рубриката „Фотоконкурс“ до 24.00 часа на 15.02.2019 г. След подбор и селекция, извършено от авторитетно седем членно жури, в салона на изложбата-конкурс ще бъдат допуснати до 45 снимки. С цел максимална обективност при журирането, фотографиите, качени за предварителна селекция и снимките, отпечатани за изложбата, ще бъдат анонимни до произнасяне решението на журито. Крайните победители ще станат ясни по време на награждаването в рамките на фестивала, на 2 март при откриването на изложбата от 13.00 часа в Художествена галерия “Жорж Папазов” – Ямбол.

Фотоконкурсът с изложба „Кукерландия“ е неизменна част от програмата на фестивала от 2005 г., като в изданията му досега са участвали стотици професионални и любители фотографи от страната и чужбина. Освен да отличава творбите с най-висока художествена стойност, атрактивност и сила на посланието, конкурсът дава път и на млади автори, със специална награда, учредена за тях. Събитието е организирано от община Ямбол, Сдружение „Ямболска фотографска общност“, Художествена галерия „Жорж Папазов” и Общинско предприятие „Туризъм и култура“

Подробности за конкурса на: www.kukerlandia.com и www.yambol.bg .