Филм за арменския геноцид гостува в Ямбол

Филмът  „Изкореняване“, разказващ ужасите на арменския геноцид, ще бъде прожектиран в Ямбол на 21 юни от 18,00ч. в Голямата зала на общината. Режисьорът Костадин Бонев идва в Ямбол по покана на Църковното настоятелство на храм  „Сурп Агоп“ и арменската общност в града. Прожекцията се осъществява със съдействието на община Ямбол. 

“Изкореняване” 2017
Документален 86 мин. 
България, Армения
Продукция на Тривиум Филмс, София и Документално студио „Айк“, Ереван
Продуценти: Костадин Бонев, Арам Хачатрян
Сценарий: Влади Киров
Оператори: Константин Занков, Орлин Руевски, Армен Ахаронян
Звукорежисьор: Валентин Кирилов
Монтаж: Преслав Белев, Кристиян Христов
Режисьор: Костадин Бонев

Краят на една империя винаги е кървав. Агонията на Османската империя продължава 25 години. В началото на 20-ти век на нейно място се появява нова държава – Турция. И в нея няма място за арменците. Според сухите статистически данни, жертвите – убити и депортирани, само през 1915-та година са един милион и четиристотин хиляди.
Арменският журналист Хрант Динк нарече случилото се преди сто години „изкореняване“, и беше убит на улицата в Истанбул за думите си.

Във филма е използвана музика на Арто Тунчбояджиян, Серж Танкян и Андре Симонян.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=mX62AmsUyMY
IMDB Page: http://www.imdb.com/title/tt7333844/?ref_=ttpl_pl_tt

Костадин Бонев, български кинорежисьор, носител на множество национални и международни награди, два пъти носител на „Златен ритон“ – за „Европолис, Градът на Делтата“ и „Вапцаров, Пет разказа за един разстрел“, четири награди от Българската Филмова Академия – за документалните „Под облак“, „Търпението на камъка“, „Вапцаров, Пет разказа за един разстрел“ и телевизионния „Военен кореспондент“. Игралния „Потъването на Созопол“ е носител на награди от фестивалите в Ню Йорк, Делхи, Прага, Копенхаген, Оксфорд и др.