Уникална изложба за историята на железницата „Ямбол – Елхово“

До 20 март жителите и гостите на Ямбол могат да разгледат гостуващата  изложба, посветена на историята на железницата „Ямбол – Елхово“, която бе открита в Културно-информационен център „Безистен“.

„Експозиция като тази ни дава възможност да пътуваме с интерес назад във времето“, заяви при откриването на изложбата заместник-кметът на община Ямбол Илиана Бицова, която приветства автора на проекта инж. Георги Петков и съорганизаторите от Държавен архив – Ямбол и Етнографско-археологически музей Елхово.

Експозицията включва макет на железопътна линия със съответните гари и сгради към тях, използваните през годините различни типове вагони и локомотиви, както и фото-документална изложба, озаглавена „Железницата Ямбол-Елхово – 101 години история“. Изложбата е реализирана с финансовата подкрепа на Етнографско-археологически музей – Елхово.

При откриването й директорът на музея Христо Христов представи любопитни подробности от историята на железницата, а авторът на макета на линията инж. Георги Петков разказа, че работата по изработването е продължила седем години и е резултат от събирането на богат снимков и документален материал. Той сподели още и своята идея да обогати експозицията си с макет, представящ индустриализацията на ямболския регион.