Тържествено честване и шествие в Ямбол за Деня на народните будители

В празничния 1 ноември по традиция тържественото честване в Ямбол ще започне пред барелефа на Ради Иванов Колесов (на сградата на читалище „Съгласие-1862”). В него ще се включат представителни групи на ямболските училища, детски градини и културни институти. Началото на церемонията е от 10:45 с изпълнения на Градския духов оркестър към НЧ „Съгласие-1862“ с ръководител Васил Шейтанов. В празничната програма участват още Вокална група „До-ре-ми-ни“ към ОУ „Л. Каравелов“ с ръководител Веса Ефева и Театрална група „Палечко“ към Общински детски комплекс-Ямбол с ръководител София Карастоянова.

Ще бъде отслужен благодарствен молебен и водосвет за благославяне на хоругвите и знамената на училищата, детските градини и културните институти, които носят имената на народни будители.

След това е предвидено тържествено шествие до Паметника на ямболските учители-народни будители на площад „Страшимир Кринчев“. Празничното шествие ще премине през ул. „Г. С. Раковски“, пл. „Освобождение“, ул. „Цар Иван Александър“, ул. Георги Дражев“, ул. „Индже войвода“ и ул. „Жеко Андреев“ до площад „Страшимир Кринчев“, където също ще бъдат поднесени венци и цветя.     

На празника е посветена и изложбата „Филип Тотю между мита и историята“, с която Регионален исторически музей – Велико Търново вече гостува по покана на Община Ямбол в Културно-информационен център „Безистен“.

            Експозицията включва разнообразни експонати, голяма част от които са слабо познати. Могат да се видят лични вещи и снимки на войводата преди и след Освобождението: ятаган и дисаги, пушка, пистолет, нож,  котел, подарен от войводата на негов племенник; една от най-популярните му снимки от 1871 г. в хайдушко облекло и с пушка в ръка; снимка с посвещение от самия него, направена преди Освобождението.

Интерес представляват и информационните табла, проследяващи в хронологичен ред живота и дейността на Филип Тотю. В тях е включен богат илюстративен материал – стари снимки, картички, книги, литографии, карти. Акцентът е върху живота и дейността на Филип Тотю преди Освобождението. Сред най-атрактивните части е манекенът, изобразяващ Филип Тотю в хайдушки дрехи, ушити по една от снимките на войводата.

Изложбата може да разгледате до 4 ноември.