Тържествено освещаване на новия храм „Успение на Пресвета Богородица“ в Ямбол

На 22 и 23 април 2017г. (събота и неделя) тържествено ще бъде осветен новопостроеният православен храм „Успение на Пресвета Богородица” в кв. „Аврен“ в Ямбол. Освещаването ще извърши Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит Иоаникий в съслужение със свещенослужители от Сливенска епархия.

Освещаването ще започне на 22 април, събота, от 17.00 часа, когато ще се отслужи Велика вечерня и ще се постави началото на последованието за  освещаването на храма.

В неделната сутрин на 23 април, от 7.30 часа ще започне Утринно богослужение с чина на освещаването на храма. От 10.30 часа ще бъде начало на Златоустова Св. Литургия.

Освещаването на църквата е велико събитие за храма и за богомолците, което се извършва само веднъж. Със специален църковен обред в светия престол се полагат свети мощи.

Църквата „Успение на Пресвета Богородица” отвори врати преди година – на Сретение Господне (2 февруари, 2016 г.). Това е първият нов православен храм, построен в Ямбол от 128 години насам. Началото на строителството бе започнато на 1 ноември 2010 г., когато Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий освети терена и положи основен камък за начало на това богоугодно дело. Храмът бе изграден предимно с частни дарения, както и с подкрепата на община Ямбол. Основен ктитор е Кольо Колев, един от строителните предприемачи на  Ямбол. Обектът е построен по проект, дарен от архитект Любомир Семерджиев. В края на миналата година храмовият комплекс бе удостоен с престижното национално отличие „Сграда на годината“ в категория „Сгради паметници на културата“.

Църковното настоятелство кани православните християни да вземат молитвено участие в богослуженията при освещаването на храма.