Тържествено изпращане на зрелостниците

Бинка Величкова

          Пролетната привечер на 17 май 2017 година събра в двора на СУ „Д-р Петър Берон” – град Болярово ученици, родители, близки, учители, както и официални гости, за да опразнуват 24 май – Ден на славянската писменост, на българската просвета и култура. Акцентът, разбира се, падна върху изпращането на абитуриентите на випуск 2017 г. с класен ръководител Янка Микова – грижовен учител, старателен преподавател, добър човек с благородно сърце и нежна душевност. Личност, която умее да бъде отзивчива приятелка докрай и ми доказа това през годините.

         Под умелите наставления на чаровните водещи – Ива Трифонова и Илия Гръбов, бяха спазени традиционните ритуали: посрещане на училищното знаме; слово на директора на училището Васил Гаджуров, както и приветствие от името на гостите – Мария Чанева, секретар на община Болярово; литературно-музикална програма от първокласниците (с класен ръководител Галина Петкова); музикални поздрави (от групата за руски песни „Солньiшко” с ръководител Мария Маринова, от смесена група на ученици, ръководени от Нели Христова); награждаване на отличните ученици (с книги и грамоти, връчени от госпожа София Минева – гост и председател на Общинското училищно настоятелство); прощаване на зрелостниците с училищното знаме; последен училищен звънец и плисване на вода пред тях от директора, та дано по вода да им върви в живота!

       А после се отправиха към уютния бар-ресторант „Странджа” за своя емоционален, весел, щур абитуриентски бал. Гледах безгрижните им, усмихнати лица, докато танцуваха. И тайно им желаех това безгрижие, тяхната веселост и естественост да не ги напускат никога. Да не легне умората върху лицата им, да са все така игриви и жизнелюбиви сърцата им!

       На добър път, приятели! Извървете го истински, с много късмет, все така усмихнати! Дано!