Три празника на 14 февруари

Всеки българин може да избере кой от тях да чества – църковния празник за успението на св. Кирил Славянобългарски, празника по стар стил на св. Трифон Зарезан, отбелязван като Ден на лозаря, и празника на св. Валентин. 

Денят на лозаря, 

е посветен на труда и на любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на св. мъченик Трифон. 

Тогава с постановление на Министерски съвет е обявен за професионален празник на лозаря. 

С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник на Св. Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари. 

Според българския обичай в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: „Колкото капки, толкоз коли грозде“

 

На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния

празник на успението на св. Кирил Славянобългарски. 

Константин Философ, наречен Кирил, произхождал от семейството на знатните солунски славяни – Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград, а после бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. 

На него били възлагани различни поръчения с обществен характер. Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където създали славянската азбука и превели свещените книги на православната църква на езика на солунските българи. 

Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г. и бил погребан в църквата „Св. Климент Римски“. 

Празникът 14 февруари, посветен на св. Валентин, започва да се чества през XIV в. 

Още тогава се формира традицията да се разменят ръчно написани любовни послания под формата на сърце. През XIX в. тези послания са заменени от модерните за времето си готови картички. 

Св. Валентин е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е по времето на император Клавдий II Готски. 

Когато императорът забранил на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвователни в битките, войниците християни тайно били венчавани от епископ Валентин. 

Заради това впоследствие той е обявен за закрилник на влюбените. Обезглавен е през 270 г. заради непреклонната си вяра в Бога, а много скоро след това е канонизиран.