Традиционни ритуали за „Бабинден“ в община „Тунджа“

На 21 януари, по традиция в община „Тунджа“, беше отбелязан „Деня на родилната помощ”, по-известен в обредния календар като „Бабинден“.

Ако някога празникът е бил посветен на бабите акушерки, днес негови герои са и медиците от родилните отделения и общопрактикуващите лекари по населени места.

Самодейците от народно читалище „Светлина-1929“, с. Роза, посетиха здравната служба в селото и по стара българска традиция пресъздадоха обичая „поливане на бабата”.

 

С думи на благодарност към д-р Кирязов и неговият екип започна празника на самодейците при народно читалище „Христо Ботев-1928“, с. Ботево. Гост на празника бе медицинската сестра Радка Белева.

Най-младата майка от селото –  Мария Демирова, по стара българска традиция изпълни ритуала „поливане“.

Учениците от местното училище поздравиха със стихотворения и забавен театрален откъс присъстващите. Празникът продължи със сценки, викторина, много танци и забавен конкурс за „Най-сръчна баба“. Всички, взели участие в празника получиха грамота.

 

За поредна година, по стара традиция в село Кабиле отбелязаха празника „Бабинден“. Той започна с тържествено посрещане на „бабата“. Тя изроди най-младата кабиленска снаха – родопчанката Теодора. Бабата прекади с тамян за здраве най-игривите булки и им пожелае да раждат повече деца.

В Бояджик също отбелязаха празника, като изпълниха ритуала „поливане на бабата“. Организатор на празника беше Кметство, с. Бояджик. На тържеството присъства кметът на селото Елена Маджарова. Тя пожела на всички здраве, късмет и да се раждат повече бебета през 2018 година. Празникът продължи с традиционни български хора и ръченици.

По отколешна традиция в село Кукорево самодейците от народно читалище „Виделина-1928“ и пенсионерите от клуб „Надежда“ също отбелязаха празника.

Проведоха се конкурси „За най-възрастна баба“ – спечелен от Величка Неделчева; „За най-млада баба“ – спечелен от Мима Колева и „За най-игрива баба на 2018 г.“ – спечелен от Радка Георгиева. Победителките получиха корона, лента, диплома и „Правилник на бабата“ от местното читалище.

Село Дражево също отпразнува Бабинден. На празника присъстваха както възрастни, така и млади жени. Извършени бяха ритуалите „поливане” и „кадене за берекет“. Бабата прекади всички булки за здраве, берекет и повече деца. За поредна година бе проведен и традиционният конкурс „Супер баба“.

Празникът в населените места от община „Тунджа“ се превърна в истинско общоселско тържество.