Традиционна изложба „Светлината“

Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол, Община Ямбол и Културно-информационен център „Безистен“ Ви канят на:
 
17-та Традиционна изложба „Светлината“
Откриване: 13 юни 2022 г., 17.00 ч.
Културно-информационен център „Безистен“
Ямбол, пл. „Освобождение“ 1
 
Изложба „Светлината“ се провежда за седемнадесета поредна година. Тя стартира за първи път през 2006 и има за цел да представи творчеството на художниците от Ямбол и региона. Традиционно се провежда на празника на града – Свети Дух.
От 2014 към формата на изложбата се наложи практиката да се кани по един гост. Това бяха съответно художниците Ганчо Карабаджаков (2014), Иван Газдов (2015), Иван Паз-ламачев (2018), Елена Парушева (2019), и Иван Димов (2020), които са родом от Ямбол, но отдавна живеят и творят извън рамките на града и дори на страната.
През 2016 бяха представени трима художници от гр. Бургас – Георги Динев, Огнян Петков и Петър Пецин, а през 2017 – трима художници от гр. Сливен – Петър Кайраков, Стефан Кънев и Тодор Терзиев. През 2021 руските художнички Наталия Корчемкина и Инна Рогова реализираха своя зрелищен пърформанс „Ямболско слънце“.
Тази година специален гост е скулпторът Петър Дичев.
 
Петър Дичев – Творческа биография:
 
1947 – роден на 5 февруари в с. Зорница.
1977 – Завършва Висш институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“, специалност „Скулптура“ в класа на проф. Д. Даскалов.
1980 – Уредник в Художествена галерия „Елена Карамихайлова“, Шумен.
1982 – Носител е на наградата на Съюза на българските художници за портрет от Национален конкурс „Димитър Благоев“.
1983 – Член на СБХ, секция „Скулптура“.
1983-1991 – Председател на Художествения съвет на СБХ – Шумен.
1989 – Самостоятелна изложба – Керамична пластика, Лимасол, Кипър.
2005 – Доцент по скулптура в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, катедра „Педагогика на изобразителното изкуство“.
2012 – Полага основите на единствената в страната магистърска програма  „Ювелирен дизайн и миниатюра“.
 
От 1971 г. участва в национални и местни изложби и конкурси. Организира самостоятелни изложби – малка пластика, керамична пластика, битов релеф, изложба портрет-релеф на бележити български личности и др. Автор е на паметници на Ал. Стамболийски, ген. Р. Димитриев, П. Волов, Ил. Блъсков, проф. Ас. Златаров, бюст на Георги Ванков в Плиска, релефи на Адам Мицкевич в Шумен и Фредерик Шопен във Варна, декоративна пластика на пл. „България“ в Шумен.
Работи във всички жанрове на скулптурата.



ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол