Тестват системата BG-ALERT на територията на област Ямбол

На 21.11.2023 г. (вторник) ще се проведе тест на системата BG-ALERT на територията на областите Ямбол, Сливен, Бургас и Стара Загора. В продължение на половин час от 12:00 до 12:30 ч. ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език. Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.
BG-ALERT е система за разпространение на съобщения за предупреждение на населението в случаи на опасни събития (бедствия, извънредни ситуации и други представляващи заплаха за живота, здравето или имуществото) чрез мрежите на мобилните оператори до крайните устройства на гражданите (мобилни телефони, таблети и някои смарт часовници), които поддържат технологията Cell Broadcast Service.
Разработен е и публичен информационен сайт на BG-ALERT, на който ще бъдат визуализирани изпратените съобщения. Сайтът съдържа и допълнителна информация за системата и необходимите настройки на мобилните телефони.
Предвижда се на 29 ноември да се проведе национален тест в страната. Тогава, в продължение на половин час – от 12 до 12.30 ч., ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език.
Поради спецификата на информационните системи е възможно на някои телефони като заглавие на прозореца, където се визуализират съобщенията да пише – „Сигнал от президента“ / „Presidential alert“. От Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ уточняват, че сигналът няма връзка с Президентската институция, а текстът е заложен от производителите на операционните системи.
Целта на тестовете е проверка функционирането на системата и населението да придобие представа за съобщенията и съпътстващото ги поведение на мобилните устройства.
Системата BG-ALERT допълва националната система за ранно предупреждение и оповестяване. В момента се изготвя наредба за работата и използването на системата BG-ALER като се очаква в началото на следващата година се очаква тя да започне да работи официално.
При реално възникнало събитие, в съобщението за предупреждение, което ще получават гражданите, ще има линк, който насочва към сайта на BG-ALERT, където ще се помества допълнително информация.