Театър „Българска армия“ гостува с „Албена“

На 4-ти ноември Театър БЪЛГАРСКА АРМИЯ“ ще гостува в Ямбол с една от най-добрите си постановки „Албена” от Йордан Йовков! „Албена“ оживява на сцената на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ”  90 години след първата публикация на разказа във вестник „Зора” и 80 години след смъртта на неговия автор Йордан Йовков.
В центъра на тази драма стои една от иконите на българската литература – Албена – сбор от красота, невинност, съблазън, грях и смирение.
Историята на Албена, разказана от трупата на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ”, е история за една обречена любов, която задава сложния въпрос за красотата, греха и разкаянието. „Звънкия смях”, „походката на кралица” и омайващото женско очарование на Албена, които я отличават от останалите, завършват картината на нейната изключителност.
Но каква е цената на това да си различен в едно патриархално общество, за което красотата е грях? Има ли престъпление, ако мотивът е любов?
Подсъдна ли е красотата и трябва ли да бъде заклеймена?
Тези въпроси звучат особено актуално и днес в „АЛБЕНА” на режисьора Красимир Спасов:
„Красотата на Албена” и „магичното” й въздействие върху околните е феномен, инспириран преди всичко от потребностите на колективното желание, от т.нар. „колективно либидо”. Разбира се, изборът на Албена за обект на всеобщо обожание си има своите реални основания – физическата привлекателност, веселостта й, заразителният смях, свободата й на общуване, нека го наречем – покоряващото лекомислие на красотата. Оттук до съдбоносната греховна стъпка обаче е въпрос само на време … И ужасното се случва.”
И макар сценичната среда на Красимир Вълканов и костюмите на Мария Диманова да създават с точност атмосферата в „едно добруджанско село, малко преди Великден, в годините преди войните”, Йовковите послания звучат повече от актуално от сцената на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ”.
„Събитията в пиесата на Йовков се разиграват в дните на Страстната седмица – дните на мъките Христови. В нашия спектакъл това обстоятелство е от особено значение, то е нещо като нравствен климат, своеобразно мерило за поведението и постъпките на действащите лица. ” – Красимир Спасов

В ролите ще видите: Гергана ДандановаАсен КобиларовВеселин АнчевЛуизабел НиколоваИван РадоевАлександър ДойновСтойко ПеевРадосвета ВасилеваПетър ДимовСимеон Дамянов,  Владислав ВиолиновТигран ТоросянМимоза БазоваЕвелин КостоваИван НалбантовЙордан АлексиевКалин Иванов


Дияна Радева
мениджър на ДТ „Невена Коканова“ Ямбол