Тагарев потвърди: Бойната група на НАТО ще бъде разположена край Ямбол

„Най-значимата полза от присъствието на съюзнически сили на наша територия е, че българските гражданите могат да се чувстват по-сигурни и по-защитени“. Това заявява министърът на отбраната Тодор Тагарев в писмен отговор до депутата от ПП-ДБ Мирослав Иванов.

„Във връзка с поетите ангажименти от България като страна-домакин във войсковия район, който ще бъде избран за бъдещото разполагане на бойната група, се предвижда да бъдат изградени нови сгради и съоръжения, с цел разполагане на български и съюзни военни формирования“. Това отговаря министърът на въпрос предвижда ли се трайно установяване на военни сили на НАТО на територията на област Ямбол и в частност в базите в с. Безмер и с. Кабиле и съответно в какви срокове се очаква това да се случи.

„В съответствие с нормативните изисквания за настаняване, осигуряване, обслужване, водене на полеви занятия и учения с военнослужещите от състава на българските и съюзните многонационални формирования се планира изграждането на битови сгради, специални и спомагателни съоръжения. Предвижда се изграждане на паркова територия за съхранение и обслужване на машини. С тази модернизация ще бъдат осигурени по-добри условия за обучение, подготовка и настаняване на военнослужещите, което от своя страна би спомогнало за повишаване на привлекателността на военната професия сред младите хора“, пише още Тодор Тагарев. 

„Инвестициите в инфраструктурата ще имат положителен ефект върху местната икономика, чрез наемането на местни и регионални компании в процеса на строителството, поддръжката, снабдяването, както и други обслужващи функционирането на тези формирования дейности. Това ще изиска наемането на повече хора с подходяща квалификация, разкриване на допълнителни работни места и до намаляването на безработицата. Ще се повиши и паричната маса, която косвено ще се влива в местната и регионална икономика. По този начин ще бъдат подобрени условията за бизнес, което е предпоставка за икономически растеж и подобряване на жизнения стандарт“, допълва военният министър. „Разполагането на многонационални военни формирования на територията на България, както и провеждането на съвместни тренировки и учения, ще се отрази положително и за издигане престижа на военната професия и ще повиши привлекателността и желанието за служба в редовете на Българската армия“, се казва още в отговора на Тагарев.

„Сроковете за пребиваване на съюзни военни формирования на българска територия във връзка с усиленото присъствие на НАТО в Югоизточния фланг на Алианса зависят от решенията, които се вземат на съюзно и национално ниво, посочва министърът“, цитиран от БТА. От отговора става ясно, че численият състав, въоръжението, бойната и спомагателна техника на многонационалната бойна група е класифицирана информация.