С приказките на Андерсен

Имало едно време един разказвач на приказки, който влязъл в детския свят, донесен на крилете на дивите лебеди, разказал историята на малката русалка, изпял най-красивата песен на славея. От приказките му се долавя ароматът от цветята на малката Ида, радостта на грозното патенце, превърнало се в красив лебед. Андерсен е този приказник.
Вероятно няма някой, който да не се е срещал с името или приказките на големия разказвач Ханс Кристиян Андерсен. Неговите герои са разплаквали, вълнували и насърчавали поколения деца да растат смели, да мечтаят и да търсят истината.
Днес децата от ЦДГ „Радост”,с. Бояджик, се срещнаха с един от най -известните приказни герои на твореца – Грозното патенце, от едноименната приказка. В залата на читалището те с интерес изгледаха анимационна версия на приказката и развълнувано съчувстваха на самотното и прогонвано от всички малко пате. Гняв се четеше в детските очи задето е прогонвано толкова безсърдечно и радост при гледката на красивия лебед, в който то се превърна.
А поуката и обещанието?!
„Ние никога няма да се държим лошо с различните от нас и да ги отблъскваме!“ – обещаха светлите им детски гласчета.

Красимира Атанасова
Секретар на НЧ „Джон Атанасов – 1928”