С много забавления и игри ЮИДП отбеляза празника Еньовден заедно с деца в градския парк

Експерти от ЮИДП ДП Сливен и ПП „Сините камъни“ празнуваха Еньовден в градския парк, заедно с малчуганите от детска занималня „Вълшебно лято“ към библиотека „Зора“ . Близо 20 деца от II до IV клас взеха участие в инициативата по повод празника на слънцето и билките и се забавляваха с игрите от горската педагогика. Горските експерти запознаха учениците със специфичните дейности на своята професия, както и с огромното значение, което имат лесовъдите за успешното стопанисване и съхранение на горите. След това лесовъдите им показаха различни билки, които се откриват в нашите гори и поляни, разказаха им как и за какво могат да се използват и за празника Еньовден. Децата с интерес научиха, че лечебните свойства на билките могат да бъдат чудотворни и с вълнение изслушаха легендите за днешния празник и неговата символика, които горските специалисти им разказаха.
По време на интересните игри от горската педагогика участниците се запознаха с традициите и обичаите, които носи днешния български празник. Всички се почерпиха с топъл току-що сварен чай от ароматни горски билки, в чието приготвяне се включиха и малчуганите.
В края на празника, децата се погрижиха за доброто настроение на горските експерти, като им подариха изпълнение на танци, които са научили в занималнята. Всички участници получиха подаръци – специални детски книжки за видовете билки и растения, които да отнесат у дома като спомен от забавния ден и обещаха всяка година на 24 юни да си спомнят за празника Еньовден и всичко, което научиха за него.