С емоционален спектакъл на ансамбъл „Чинари“ беше закрит 25-ият Международен маскараден фестивал „Кукерландия“ 

С огнен спектакъл, както подобава за юбилеен фестивал на Сирни Заговезни, тържествено беше закрит 25-ият Международен маскараден фестивал „Кукерландия“ снощи. Стотици жители и гости на града се хванаха на петредово хоро заедно със танцьорите на ансамбъл „Чинари“. Преди това ансамбълът, заедно с момичетата от „Булгарина“, музикантите от група „Етнотикс“ и перкусионистите от „Чинари Дръмс“ представиха на сцената до Община Ямбол зрелищно съчетание на магнетичните фолклорни традиции, мистерията на маскарадните игри, харизмата на възрожденската храброст на българина и съвременните илюминативни откровения чрез танца.

Поздравителен адрес до кмета на Община Ямбол Валентин Ревански изпрати и президентът на Република България Румен Радев. „Вярвам, че всеки, докоснал се до енергията, която фестивалът носи вече 25 години, не остава безразличен към топлото Ви гостоприемство и отдадеността в посока напредъка и просперитета на региона. От създаването си колоритният маскараден празник на Ямбол допринася за съхранението на традициите ни и предаването им от поколение на поколение… Убеден съм, че и занапред   Международният маскараден фестивал „Кукерландия“ ще продължи да показва пред света българските традиции, съхранявайки нашето културно наследство за идните поколения и привличайки все по-широка аудитория.“, се казва в приветствието от държавния глава.

Припомняме, че Ямбол посрещна над 2000 участници в маскарадни групи и стотици гости в дните на „Кукерландия“. На интерес се радваха също първото по рода си ямболско фермерско-занаятчийско изложение местни продукти и занаятчийски изделия, произведени ръчно от ямболски творци, както и богатият базар на занаятчии и скари в Градския парк, където бяха разположени двете сцени за състезателното дефиле и уникалното селище „Кукерово“.