С водосвет и финална пресконференция успешно приключи изпълнението на проект „Изграждане на нова инсталация за използване на геотермална енергия за отопление и охлаждане в сградите на ДГ „Слънце”

 „За нас е истинско удоволствие да отчетем един успешен проект, който е свързан със създаването на по-добри условия за развитие на децата на Ямбол. За първи път в нашия град детска градина ще бъде отоплявана и охлаждана с геотермална енергия. Това е един от шестте обекта в България, които са одобрени по тази програма“, сподели на 7 септември кметът на Ямбол Валентин Ревански по време на финалната пресконференция по проект „Изграждане на нова инсталация за използване на геотермална енергия за отопление и охлаждане в сградите на Детска градина „Слънце”, гр. Ямбол”.

Кметът Ревански благодари на изпълнителя, както и на екипа, който е работил по проекта и подчерта, че най-важно е по какъв начин ще бъде завършен един обект и как той ще функционира в дългосрочен план.

 „Изпълнението на проекта е част от цялостите усилия на Община Ямбол за подобряване на образователната инфраструктура. Потвърждение за това са и два проекта на Община Ямбол за модернизация на образователната среда, одобрени за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост. Първият е за основен ремонт на сградата на Детска градина „Щастливо детство“, а вторият –  на Основно училище „Христо Смирненски““, допълни още кметът на Ямбол.

Иконом Георги отслужи водосвет и пожела успех и здраве за всички деца, родители и служители на детската градина.

Проектът е финансиран по Договор за БФП BGENERGY-1.002-0002-C01 по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност”, финансирана от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП и Норвегия 2014-2021 г. Срокът за изпълнение беше 18 месеца (от 10.03.2022 г. до 10.09.2023 г.). Стойността е 812 860,86 лв., разпределена като безвъзмездна финансова помощ в размер на 734 000,00 лв. и собствен финансов принос от 78 860,86 лв.

В рамките на проекта бяха извършени инвестиции за енергийна ефективност чрез използването на енергия от възобновяеми енергийни източници и по-конкретно от геотермална енергия за отопление и охлаждане в двете сгради на Детска градина „Слънце“. За повишаване ефективността на топлоснабдяването и намаляване разходите на енергия за отопление и битово горещо водоснабдяване беше извършена смяна на горивната база и внедряване на ВЕИ като основен източник на топлинна енергия, чрез геотермална термопомпена инсталация. Инсталацията осигурява нуждите на сградите за поддържане на нормативни стойности на микроклимата през отоплителния и охладителен период, както и за битово горещо водоснабдяване през отоплителния и преходните сезони. За осъществяване на ефективен мониторинг е внедрена система за мониторинг на потреблението на енергия.